Sjeverna i Južna Koreja potpisat će mirovni sporazum

Written by on 28/04/2018

Foto: Screenshot HRT

Konačno smo i to doživjeli!
Dogodio se povijesni sastanak vođa dviju Koreja koji su dogovorili da će do kraja godine potpisati mirovni sporazum i prekinuti rat između dvije države.

Susretom sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una i južnokorejskog predsjednika Moona Jae –ina jutros, točno u 2 i 30 po srednjoeuropskom vremenu, počeo je povijesni summit dvije zemlje, prvi nakon deset godina.

Na mjesto susreta Kim i Moon stigli su odvojeno, u pratnji svojih suradnika i osiguranja, a potom je Moon Kima simbolično i dočekao na crti razgraničenja između dviju zemalja. Uslijedilo je rukovanje uz osmijehe i fotografiranja prvo s jedne, a potom i s druge strane te crte, da bi se potom dva čelnika pješice uputila crvenim tepihom prema trgu u selu Panmundžom okruženi počasnom gardom. Ovo mjesto susreta jedno je od rijetkih na granici bez bodljikave žice i minskih polja.

Prešavši crtu, Kim Jong Un postao je prvi sjevernokorejski vođa koji je došao u južnu Koreju nakon završetka Korejskog rata prije 65 godina. U pažljivo režiranom susretu dogodio se i spontani trenutak – Kim je pozvao južnokorejskog predsjednika da na trenutak zakorači na tlo Sjeverne Koreje prije nego što su se zajedno vratili u susjednu zemlju, držeći se pritom čitavo vrijeme za ruke.

Dvojica čelnika zasadila su i “spomen-stablo” na crti razgraničenja kao simbol mira i napretka, a potom se povukli na važne razgovore. Javnost su izvijestili kako su potpisali deklaraciju kojom su se usuglasili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka.

Objavili su i kako će raditi na sporazumu kojim će se uspostaviti trajni i čvrsti mir na poluotoku uz pomoć SAD-a i Kine kako bi se i službeno završio Korejski rat. Nema razloga da se međusobno borimo – mi smo jedna nacija, rekao je Kim na povijesnom samitu te obećao da neće ponoviti “nesretnu povijest”.

Susret je ubrzo pozdravio američki predsjednik Donald Trump. Nakon žestoke godine lansiranja projektila i nuklearnih testova, održava se povijesni sastanak između Sjeverne i Južne Koreje. Dobre stvari se događaju, ali samo će vrijeme pokazati, napisao je Trump na svom Twitteru.

Cijeli svijet slavi ovaj povijesni sastanak. Rusija, Kina i Japan izrazili su zadovoljstvo zbog korejskog summita i dijaloga čelnika Sjeverne i Južne Koreje.

Ovo je veoma pozitivna vijest! , istaknuo je glasnogovornik Kremlja dodavši kako je ruski predsjednik Vladimir Putin “više puta isticao da se trajno rješenje stanja na Korejskom poluotoku može temeljiti samo na izravnom dijalogu“.

Kina je pak “pljeskom pozdravila” susret na vrhu i pohvalila odvažnost korejskih čelnika, nazivajući “povijesnim trenutkom” njihovo rukovanje na crti razgraničenja koja dijeli Poluotok.
Također, i japanski premijer Shinzo Abe je izrazio zadovoljstvo ovim summitom istaknuvši kako se nada da će ga pratiti “konkretna djela“.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST