Sezona gripe pred vratima! Cijepljenje počinje u srijedu !!

Written by on 04/11/2018

Foto: wikipedija

Pred nama je neizbježno nova sezona gripe. Pojavljuje se naglo uz vrlo visoku temperaturu, opću slabost koju prate bolovi u mišićima i zglobovima. Gripa je, upozoravaju liječnici, ozbiljna bolest, a može izazvati i brojne komplikacije.

Lani se gripom , prema službenim statistikama, zarazilo više od 64 tisuće ljudi, a od posljedica gripe umrlo je čak 30 osoba, što je rekordan broj.

Kao uostalom i prošlih godina i ove sezone moči će te se cijepiti protiv ove teške bolesti,a prednost naravno imaju kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici, trudnice, djeca i starije osobe od 65 godin. Za njih je cjepivo je besplatno, a ako ga ostane dovoljno, mogu se cijepiti i svi ostali. Cijena je 20 kuna.

Distribucija cjepiva je u tijeku. Prošle godine sve su doze planule u nekoliko dana. Zato ih je za ovu godinu osigurano najviše dosad, naime osigurano je 320 tisuća doza cjepiva, 10 posto više nego lani. Opasnost od te bolesti posebno ozbiljno moraju shvatiti kronični bolesnici i stariji jer može izazvati teške komplikacije koje mogu završiti i tragično jer , kao što smo rekli prošle sezone gripa je odnijela rekordan broj života.

U srijedu, 7. studenog počinje ovosezonsko cijepljenje protiv gripe, pa bi bilo dobro da se na vrijeme dogovorite sa svojim liječnicima opće medicine .

Moram, kao prvo, reći da je ovo sasvim novo cjepivo prilagođeno za ovogodišnje sojeve, dakle za ovu sezonu. U ovom cjepivu nema nikakvih adjuvansa niti konzervansa, cjepivo je visokozaštitno i cjepivo je vrlo sigurno– istaknuo je Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST