Ovo su serije koje su obilježile 2017.

Written by on 29/12/2017

Da su serije zadnjih godina puno bolje od filmova i nije neko otkriće. Svojom kvalitetom – od produkcije, glumaca pa do same radnje toliko nas intrigiraju da nam često ta jedna epizoda doslovno prođe u sekundi i jedva jedvice dočekujemo novu.

Još je po naše zdravlje možda i gore ako je vani već cijela sezona, jer tada pravim serijoljupcima ni umor, ni krvave oči, ni glavobolja, ne mogu stati na putu da pogledaju sve epizode u jednom komadu i jednom dahu… Takvih dobrih serija bilo je pregršt, a evo kojih smo deset mi posebno zapazili, ne nužno ovim redoslijedom: 😉

Game of Thrones (7. sezona)

Nešto kasnije nego inače dočekali smo ove godine pretposljednju sezonu kultne serije koju pratimo još od 2011. Doduše, na žalost po fanove u nešto kraćem izdanju – tek 7 od uobičajeno 10 epizoda.
Njihova kvalieteta nije se pretjerano pogoršala, taman kad pomislimo da se radnja već pomalo razvodnila, dogode se scene koje nas uvjere u suprotno.
Također tu je i činjenica da će osma sezona biti posljednja pa ćemo valjda i napokon saznati tko će zasjesti na Željezno prijestolje. No, još jedna loša vijest za sve obožavatelje jest da će imati samo 6 epizoda i da će izaći tek krajem 2018. ili početkom 2019. godine.. #winteriscoming

 

Big little lies

A sada nešto potpuno drugačije… Kroz 12 epizoda ove kiriminalističke drame prikazan je život mladih majki iz američkog predgrađa čiji život potresa slučaj misterioznog ubojstva. Do zadnje epizode, dok ne saznamo tko je ubijen i zašto, otkrivamo da životi tih žena su sve samo ne savršeni iako ih one tako nastoje prikazati.
Ovdje također treba istaknuti i pohvaliti odličnu glumu Nicole Kidman i Reese Witherspoon, kao i sjajnu vijest da je dano zeleno svijetlo i za drugu sezonu.

 

Stranger things (2. sezona)

Obožavatelji nadnaravnog, osamdesetih i super talentirane drage djece koja zbilja znaju glumiti, sigurno neće ostati razočarani nastavkom. Cijela priča o izvanzemaljskom čudovištu i djevojčici s telekinetičkim moćima podignuta je na novu razinu, upoznali smo se s još nekim novim cool klincima, a u radnji je ostavljeno i dosta prostora kako bi i treća sezona bila jednako uspješna.

 

The OA

Riječ je o svojevrsnoj „odraslijoj“ verziji Stranger thingsa, u kojoj se djevojka u kasnim 20-ima nakon sedam godina izbivanja vrati kući, ali s jednom velikom promjenom – više nije slijepa. Osim što kroz njenu priču saznajemo gdje je bila i što joj se dogodilo, ova serija od 8 epizoda bavi se i onim vječnim pitanjem – postoji li život nakon smrti?

 

The night of

Zamislite sljedeću situaciju. Uz obilje alkohola i droge proveli ste noć s djevojkom, no kad se probudite nađete je brutalno ubijenu. I da, k tome ste još rodom iz Pakistana a ona je zgodna bjelkinja… Slika je čini se poprilično jasna, ili možda ipak nije?
To je ukratko kostur ove kriminalističke drame od 8 epizoda koja se osim načinom funkcioniranja američkog pravosudnog sustava bavi i rasizmom.
Plus, svakako treba pohvaliti sjajnog Johna Turturra koji je savršeno utjelovio lik Nasirovog odvjetnika.

 

American Crime Story

Rasizam ima veliku ulogu i u ovoj kriminalističkoj seriji baziranoj na istinitom događaju. Naime, prva sezona bavi se najpoznatijim pravnim procesom u američkoj povijesti, suđenju O.J. Simpsonu. Kroz 10 epizoda saznajemo kako su razmišljali pravni timovi i zbog čega je došlo do oslobađajuće presude.

Posebnost ove serije jest da svaka sezona ima drugu radnju pa će se tako iduća, koja starta odmah iza Nove godine, 17. siječnja baviti ubojstvom modnog dizajnera Giannija Versacea.
U ulozi njegove sestre Donatelle naći će se odlična Penelope Cruz, pa vjerujemo da će i druga sezona opravdati očekivanja.

 

The Handmaid’s Tale

Serija je o kojoj se možda i najviše pričalo upravo zbog njene mračne, uznemirujuće tematike koja, nažalost možda i nije toliko daleko od ostvarenja.
Ova serija nastala prema romanu Margaret Atwood iz 1985. prikazuje totalitarističku budućnost SAD-a. Naime, priča se odvija u imaginarnoj Republici Gilead gdje je na snazi teokracija, a prema strogom, ultrakonzervativnom tumačenju Biblije, glavna funkcija žena je da rađaju i služe muškarcima.

 

The Sinner

Još jedna odlična drama u čijem je fokusu život mlade žene koja pred mnogobrojnim svjedocima počini stravično ubojstvo, a da ne zna zašto je to učinila. Srećom, jedan istražitelj koji i sam ima svojih unutarnjih „demona“ odluči joj pomoći te zajedno dolaze do šokantnih otkrića.

 

Ozark

Tipični obiteljski čovjek koji naizgled ima probleme kao i većina ljudi, odluči hitno preseliti s obitelji iz velikog Chicaga u zabit Missouri Ozarks. Razlog je taj što mu je posao sve samo ne tipičan, naime kao financijski savjetnik pere lovu za drugi po redu najveći meskički narko kartel, a preseljenje je upravo dio dogovora s mafijašima ukoliko sebi i svojoj obitelji želi spasiti život.
No, upravo u toj zabiti obitelj ubrzo upoznaje i druge problematične i opasne likove pa cijela priča dobiva novi dramatični zaplet.

 

The Deuce

Još jedna serija na koju ćete se sigurno „zakačiti“ prikazuje legalizaciju i razvitak porno industrije u New Yorku sedamdesetih i osmadesetih godina. Scene su toliko realistične da ćete se bez probleme moći uživjeti u likove ili imati osjećaj kao da ste i sami tamo.
Ovdje svakako treba pohvaliti Maggie Gyllenhaal i Jamesa Franca, kojeg ovdje gledamo duplo, naime glumi braću blizance.

Označeno s

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST