Seksistički ispad ministra Kujundžića: Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru

Written by on 12/02/2018

Ministar zdravstva Milan Kujundžić zabilježio je još jedan autogol. Niti dva dana nakon što je u KB Dubrava smijenjen vulgarni doktor koji je godinama maltretirao pacijentice, Kujundžić je već u prvoj sekundi posjeta iznio seksistički komentar, piše tportal.

Lako tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru, rekao je Kujundžić hodajući hodnikom prema ravnatelju KB Dubrava, prilikom posjeta bolnici povodom Svjetskog dana bolesnika.

Na njegovu izjavu reagirala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kazavši da je primila pritužbe građana/ki i upite medija vezano za komentar ministra Kujundžića.

Kao i u brojnim ranijim pojedinačnim slučajevima sličnih komentara od strane javnih osoba, pravobraniteljica i ovom prilikom opetovano ponavlja da javne osobe snose posebnu društvenu odgovornost te da moraju voditi računa o tome da svojim izjavama i stavovima utječu na formiranje percepcije velikog dijela javnosti koja bi ovakve izjave mogla uzeti za primjer vlastitih stavova ili ponašanja.

Ljubičić je dodala da, budući da smo se kao društvo opredijelili za ravnopravnost žena i muškaraca, javne osobe su te koje, prije svih ostalih, svojim primjerom moraju promovirati načela ravnopravnosti izbjegavajući spolne stereotipe i seksizam.

Vrijednost medicinskih sestara i njihov doprinos društvu sigurno se ne mjeri njihovom mladošću ili ljepotom, već stručnošću i brigom za bolesne. Budući da se na taj način ne bi komentirala muška osoba temeljem svoje struke, izjava ministra se temelji na seksističkom poimanju ženske uloge isticanjem, za medicinsku sestru, potpuno nevažnih karakteristika, poručila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST