SAD na udaru brojnih uragana, pitali smo stručnjaka zašto se to događa

Written by on 07/09/2017

Nakon što je uragan Harvey poharao Texas i Louisianu, nakon što je zbog obilnih kiša doslovno potopio Huston i za sobom ostavio štetu između 51 i 75 milijardi dolara, Amerikancima prijeti nova opasnost.

Naime, još veći, jači i podosta opasniji uragan Irma doslovno je razorio neke otoke na Karibima i kreće se prema Portoriku, Haitiju i Floridi. Najmanje 9 osoba je poginulo, a dvije su teško ozlijeđene na otocima Sveti Martin i Sveti Bartolomej. Mali otok Barbuda više nije prikladan za život, smrtno je stradalo dijete, a uništeno je čak 95 posto otoka.

Na zahvaćenim otocima uništena je gotovo kompletna infrastruktura, a materijalna šteta je ogromna.
Uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog stoljeća, pete je kategorije, dakle najviše na ljestvici kojom se mjeri intenzitet uragana.

Na žalost, prema prognozama tijekom vikenda, karipski otoci ponovo bi mogli biti pogođeni . Naime, istočnije na Atlantiku formirao se novi uragan, nazvan Jose, i trenutno je u prvoj kategoriji, a sljedećih dana očekuje se njegovo jačanje.

„Veselo“ je i u Meksičkom zaljevu gdje je tropska oluja Katia također prerasla u uragan prve kategorije i očekuje se da će za koji dan udariti u meksičku državu Veracruz.

Broj uragana iz dana u dan se povećava, a ovo je prvi put od 2010. da su na području Atlantika, u koje se svrstava i Meksički zaljev, istovremeno aktivna tri uragana.

Kako nastaju uragani, tornada i pijavice, ali i što možemo očekivati u sljedećim danima, pitali smo prof. Branka Grisogona sa Geofizičkog zavoda PMF-a Sveučilišta u Zagrebu:

Označeno s

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST