SAD se povlači iz iranskog nuklearnog sporazuma

Written by on 09/05/2018

Foto: Screenshot Euronews

Sjedinjene Američke Države povlače se iz nuklearnog sporazuma s Iranom, objavio je američki predsjednik Donald Trump. Iranu će ponovno uvesti sankcije najviše razine od kojih je većina ukinuta u siječnju 2016. godine.

„Svaka nacija koja pomogne Iranu mogla bi doći na udar sankcija. Amerika neće biti talac nuklearne ucjene. Nećemo dozvoliti da se američkim gradovima prijeti uništenjem”, rekao je Trump.

Također je dodao: “Tokom nekoliko godina Iran i njegovi suradnici su ubili stotine američkih vojnika i otimali američke građane. Iranski režim financira terorizam dok pljačka vlastiti narod. Ali, najopasnija je njegova želja za nuklearnim oružjem . U to vrijeme kad je potpisan, prije tri godine, mogao je biti dogovoren puno bolji sporazum, ali ipak nije. Danas imamo jasan dokaz da je iransko obećanje bila samo laž!”

Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, te je poručio da je sporazum bio “recept za katastrofu”.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani poručio je da će Teheran, unatoč odluci Washingtona, ostati u sporazumu te da je spreman nastaviti rad nakon razgovora sa ostalih pet zemalja potpisnica.

“Sve će biti temeljeno na nacionalnim potrebama i ciljevima. Ako sporazum bude nastavljen i ako mi i dalje budemo imali koristi od njega, pridržavat ćemo ga se. U suprotnom, on će biti samo mrtvo slovo na papiru. Želim Irance uvjeriti da ćemo biti snažni te da ćemo prebroditi ovu prepreku. Iranci neće imati nikakvih problema u idućim danima, mjesecima i godinama”, kazao je Rouhani.

Podsjetimo, sporazum je potpisan između Irana i šest zemalja – SAD-a, Francuske, Kine, Njemačke, Rusije i Velika Britanije te ograničava iranski program obogaćivanja urana kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST