Renatin blog: Izlet počinje!

Written by on 06/10/2017

A što reći za uvod, dugo su me nagovarali, no kad sam vidjela da i Ivica T. piše blogove, pristala sam 🙂

Radni  naziv ovog našeg druženja u bespućima interneta mogao bi jednostavno biti – Kamo na izlet ? Upravo će najviše ovdje o tome biti riječ.
Osnovna boja oko koje se sve vrti ovdje je zelena, boja opuštanja što svakako svi koji na bilo koji način zalaze u šume i prirodu znaju.
Lokacije koje obilazim s obitelji i prijateljima  uglavnm slobodnom subotom, nalazim automobilom, dakle nisam strastveni planinar, nego više izletnički nastojen Off roader 🙂
No za prijedloge koje ću ovdje navesti ne treba vam pogon 4×4, redukcija, vitlo i ostale sitnice koje  moje prijatelje i mene vesele na putevima uglavnom rezerviranim za traktore 🙂
Treba vam samo dobra volja, malo vremena i ajde možda malo više fleksibilnosti, budući da bi vam na uglavnom makadamskim, takozvanim bijelim putevima moglo biti žao vašeg auta.
Možete se na ove lokacije naravno zaputiti i pješice, motorom ili biciklom… Sve ovisi o vašim afinitetima.
Dosta za uvod, za prvi susret predlažem meni omiljeni Žumberak.
Nalazi se toliko blizu Zagreba i Samobora, no Žumberak je mnogima prilično neistražen teren.
Vraćat ću se na to gorje često, no evo konkretnog prijedloga .Za mnoge zaljubljenike u prirodu vjerojatno poznato -no za vas koji nikada niste bili idemo u kanjon Slapnice.
Doći u kanjon možete na nekoliko načina.
Prvi je žumberačkom magistralom do Budinjaka od kojeg se spuštate prema Golubićima i potom Jelenići od kojih put vodi ravno u kanjon Slapnice uz napomenu da ne skrenete u Pećno!

Drugi put je pokraj Japetića i na potezu između Dragonoša i Jarušja bijelim putem prema Golubićima i potom Jelenići.

No puno jednostavnije -Starom Karlovačkom, skretanje za Krašić i potom produžiti prema Medven Dragi i skrenuti desno prema kamenolomu koji se nalazi na ulazu u kanjon Slapnice.
Markacije su prilično jasne, no za svaki slučaj, ako idete prvi put tražite ovaj mostić.
Kada ga prijeđete, pratite oznake i hodajte  uz potok.
 
Da bi na kraju došli do mjesta na kojem zastaje dah… Prekrasan i skriven slap Brisalo.
Treba spomenuti da, naravno ovisno o godišnjem dobu, količina vode varira, no svakako stoji preporuka za sljedeće ljeto. Ovdje je naime tempratura desetak stupnjeva niža pa svakako navratite na osvježenje.
Iznad slapa vodi planinarski put do Zidanih pećina , no o tom fenomenu nekom drugom prilikom.
Kanjon Slapnice  je jedno od prekrasnih mjesta koja ako još niste, svakako vrijedi posjetiti,a krije skrivene ljepote prirode kao  i ovaj –  Vranjički slap .
 
Toliko za prvi put… Uživajte 🙂

Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST