Raste uvoz američkog ukapljenog prirodnog plina u Europsku uniju

Written by on 10/08/2018

Foto: Facebook stranica Eurospke komisije

U zajedničkom priopćenju objavljenom u Washingtonu 25. srpnja predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump najavili su jačanje europsko-američke strateške suradnje u području energije. Da bi joj opskrba bila raznovrsnija i sigurnija, Europska će unija uvoziti više ukapljenog prirodnog plina iz Sjedinjenih Država. EU i SAD zato će surađivati na olakšavanju trgovine ukapljenim prirodnim plinom. Predsjednik Komisije Juncker izjavio je: „Europska unija spremna je olakšati uvoz ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a. Štoviše, to se već ostvaruje. Uz konkurentnu cijenu rast američkog izvoza ukapljenog prirodnog plina mogao bi odigrati važnu stratešku ulogu u opskrbi EU-a plinom. No za to se SAD mora riješiti birokratskih ograničenja u izvozu ukapljenog prirodnog plina. Suradnja u području energije koristit će objema stranama.”
Povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete, rekao je: „Za osiguranje opskrbe EU-a plinom bitna je diverzifikacija. Stoga treba pozdraviti rast uvoza ukapljenog prirodnog plina iz SAD-a po konkurentnoj cijeni. Upravo u ovom trenutku domaća proizvodnja plina u EU-u pada i brže nego što je bilo predviđeno, a ubrzava se i postupni prestanak korištenja elektrana na ugljen diljem EU-a.

14 vrhunskih inovativnih projekata brže do tržišta s pomoću EU-ova financiranja

U sklopu Brzog programa za inovacije iz pilot projekta Europskog vijeća za inovacije (EIC) Europska komisija poduprijet će 14 vrhunskih projekata kako bi njihove inovacije brže došle na tržište. Među projektima odabranima za financiranje bit će tehnologija recikliranja radi uvođenja gume iz istrošenih guma u proizvodne linije, sustav liječenja perzistentne atrijske fibrilacije te jedan alat s umjetnom inteligencijom za poboljšanje kvalitete slike i smanjenje internetskog prometa u videoprijenosu. „Brzi program za inovacije” traži radikalno nove proizvode, usluge, postupke ili poslovne modele koji otvaraju nova tržišta. Po projektu se dodjeljuje najviše tri milijuna EUR konzorcijima od tri do pet partnera, od malih i srednjih poduzeća do industrije, istraživačkih centara, sveučilišta te ostalih subjekata kao što su inkubatori, investitori i javni sektor. Taj je program namijenjen razmjerno poznatoj ili znanstveno obrazloženoj inovativnoj tehnologiji, konceptima i poslovnim modelima koji su blizu izlasku na tržište. Sudionici imaju i pristup besplatnim uslugama poslovnog osposobljavanja. Na 14 odabranih projekata sudjeluje 59 partnera, od malih i srednjih poduzeća do sveučilišta i neprofitnih organizacija iz 18 zemalja. Više informacija, nazive projekata, zemlje podrijetla te iznos koji se financira naći ćete u priopćenju za medije i na interaktivnoj karti korisnika.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST