Raspali se Daft Punk nakon 27 godina rada

Written by on 24/02/2021

Nakon 27 godina izuzetno uspješnog zajedničkog rada i zamjetne svjetske slave, raspao se francuski elektronički duo Daft Punk.
Thomas Bangalter (45) i Guy-Manuel de Homem-Christo (46), tada dvadesetgodišnjaci, bivši rockeri iz bendova Darlin’ i Phoenix, napuštaju rock žanr te započinju raditi na dance elektronici.

Daft Punk kao duo je osnovan 1993. da bi tri godine kasnije nakon predanog rada bio objavljen njihov prvijenac Homework (1996). Udarna pjesma sa albuma je postala ultimativni svjetski hit koji se svirao, shodno svom naslovu, around the world.
Osim “Around The World”, sa albuma kao singl hitove objavljuju “Da Funk”, “The New Wave” i “Burnin”. Daft Punk, odličnog scenskog imagea jer su na sceni uvijek bili inkognito noseći neke futurističke i modificirane motorističke kacige, nastupaju po klubovima i dvoranama da bi
sve okrunili jednim od najboljih elektroničkih live albuma Alive 1997 (2001).
Iste godine izlazi studijski album Discovery (2001) s novim materijalom.
Hit “One More Time” je još uspješniji od “Around The World”. U istom žanrovskom duhu sa albuma se ističu “Harder Better Faster Stronger” i
“Aerodynamic”. Ovaj album je prepun sampleova i interpolacija poput onih glazbenika Sister Sledge, Georga Dukea, Tavares, E.L.O., Rose Royce, Barryja Manilowa, Edwina Birdsonga.
House, Electro te pomalo eksperimentalni album Human After All (2005) objavljen je prije 15 godina. Nije bio uspješan u istoj mjeri kao prethodni albumi iako se ističu “Robot Rock”, “Human After All” i “Technologic”.
Nastavak live albuma iz Alive 1997 iz 2001. godine jest album Alive 2007 (2007). Dok se na onaj prvi čekalo zamalo pet godina, ovaj je objavljen iste godine kad je i snimljen.

Prije deset godina Daft Punk rade glazbu za film TRON:Legacy u produkciji Wald Disney studija. Album je TRON:Legacy (2010) koji ima nastavak, kao i film TRON:Legacy Reconfigured (2011).
Zvjezdanu glazbenu slavu Daft Punk dosežu prije sedam godina. Mnogobrojnim nagradama i nemjerljivim svjetskim uspjehom te doslovno milijardama pregleda na društvenim mrežama, okrunjeni su hitovi “Get Lucky” i “Lose Yourself To Dance” sa albuma Random Access Memory (2013).
Impresivni gosti na albumu Pharrell Williams, Nile Rodgers i Giorgio Moroder doprinijeli su popularnosti. Sa albuma je objavljeno 5 singl pjesama. Ovaj album je njihov četvrti studijski, a ujedno i posljednji.

Bez ikakvog obrazloženja, Daft Punk su 22. 2. 2021. objavili vijest o svom razlazu.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST