Ramljak objavio popis kreditora i priznao da je sudjelovao u Lex Agrokoru

Written by on 26/10/2017

Vladin povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak danas je u sjedištu te kompanije održao konferenciju u medije na kojoj je govorio o roll-up ugovoru koji je potpisao s kreditorima, a zbog kojeg ga je dio oporbe u Saboru prozvao veleizdajnikom.

Spornim ugovorom kreditori, prvenstveno najveći od njih – američki Knighthead fond, dobili su široke ovlasti u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora.

Ugovor sadrži i klauzulu prema kojoj kreditori mogu tražiti prijevremenu otplatu kredita ako Vlada smijeni izvnrednog povjerenika Ramljaka, što bi državi i Agrokoru prouzročilo goleme probleme, zbog čega se u javnosti počelo govoriti o Ramljakovoj nesmjenjivosti.

Ramljak priznao da je sudjelovao u pisanju Lex Agrokora

O tome je govorio i sam Ramljak u današnjem obraćanju medijima.

“Tu se postavlja pitanje može li mene vlada smijeniti i da li o tome odlučuju kreditori, vjerovnici… Naravno da vlada u svakom trenutku može mene smijeniti, naravno da kreditori o tome ne odlučuju. U slučaju da vlada ide na smjenu povjerenika, u tom trenutku nastupaju okolnosti u kojemu vjerovnici odlučuju da li će ići na podizanje kamatne stope koja je dogovorena u slučaju defaulta i procjenuju da li će netko tko će doći umjesto mene ispuniti njihove planove. U toj klauzuli stoji moje ime, ali u toj klauzulu može stajati i samo izabrani povjerenik bez imena”,  kazao je Ramljak.

Dodao je da su kreditori sami inzistirali da se u ugovor ugradi ta klazula i da ona uopće nije sporna s obzirom na tadašnju sizuaciju.

Ramljak je novinarima priznao da je sudjelovao u pisanju Lex Agrokora. “Ja jesam konzultiran oko financijskog dijela zakona”, rekao je.

Na pitanje je li se sastao s predstavnicima Knigtheada izjavio je da jest, ali da im nije mogao dati nikakve povjerljive informacije jer je taj fond već kupio obveznice i predstavio se kao većinski dioničar.

“Zašto se baš sada to aktualizira? Ako je pitanje moje smjene, ako vi smatrate da sam ja namjerno stavio klauzulu, onda jesam veleizdajnik i možete me osuditi. Uporno se ponavlja teza da sam ja korumpiran, a vidio sam Knighthead dvaput, zašto baš danas ugovor? Pa ugroženi su mnogi interesi. Pred povjerenstvom ću normalno govoriti”, najavio je Ramljak te dodao da porezni bveznici nisu dali novac za sporan kredit i da ga oni ni neće platiti, ali i da ne može prejudicirati što će biti ako netko zbog tog ugovora podigne tužbu.

Popis kreditora

Ramljak je novinarima napokon podijelio popis svih fondova i banaka koji su Agrokor kreditirali nakon njegova dolaska u tu kompaniju s 960 milijuna eura, a koji možete pogledati u nastavku.

Otkrivanje detalja o roll-up ugovoru već danima izaziva buru u javnosti, a oporba je jučer svakih deset minuta stankama prekidala sjednicu Sabora, zahtjevajući da se govori o odgovornosti Plenkovićeve vlade u davanju velikih ustupaka kreditorima Agrokora.

Premijer Plenković o svemu progovorio na današnoj sjednici Vlade.

“Zakon o izvanrednoj upravi je onaj pravni propis koji regulira prava i nadležnosti Vlade RH i institucija. Nikakav ugovor ne može derogirati prava koja ima Vlada temeljem tog ugovora”, izjavio je Plenković na početku sjednice Vlade.

Sudbina saborskog povjerenstva o Agrokora, čije je ukidanje najavio Plenković obrazlažući to nemogućnošću da povjerenstvo istražuje Agrokor dok to čini i DORH, još uvijek je neizvjesna, a sjednica Sabora na kojoj će se sasvim sigurno i dalje raspravljati o situaciji u Agrokoru nastavlja se sutra.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST