Prosvjed “Pravda za djevojčice”

Written by on 19/10/2019

Foto: vijesti.hrt.hr

U 10 sati na Trgu kralja Tomislava počet će prosvjed „Pravda za djevojčice“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja.

Povod prosvjedu je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, tj. puštanje na slobodu petorice osumnjičenih. Prosvjed organiziraju Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba i Zaklada Solidarna. Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja, dok od ministra pravosuđa traže da se što prije pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja.

Nadalje, od Državnog odvjetništva zahtijevaju da se sudski postupak premjesti sa zadarskog na neki drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji na sudski postupak. Na kraju, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa. Osim u Zagrebu, mirni prosvjedi najavljeni su i u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Puli.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST