Prosvjed “Ne dirajte mi hipodrom”

Written by on 08/06/2019

Foto: sportskiobjekti.hr

Svi vlasnici konja na Hipodromu i konjički klubovi dobili su obavijest od Grada da do 1. prosinca ove godine moraju preseliti svoje konje – a kamo točno, nije im rečeno. Gradonačelnik Bandić planira zatvoriti Hipodrom i tamo izgraditi Zagreb city.

Zbog toga se danas na Hipodromu održao prosvjed “Ne dirajte mi hipodrom”. Građani su s prosvjeda poručili: “U Zagrebu se događa teror”. Na prosvjedu je govor održala i Ivana Ljubić.

Poručila je i kako je Hipodrom našem gradu puno više od obične lijepe livade na kojoj bi bilo super izgradit komercijalne velike građevine. Svi se protive izgradnji tzv. grada u gradu.

Hipodrom na zagrebačkom tlu postoji već 70 godina. A Grad Zagreb je prije tek 20 godina postao posjednikom ovog prostora.

Gradonačelnik bi ovim potezom mogao ugasiti konjički sport u Hrvatskoj.

Korisnike Hipodroma o iseljavanju je obavijestio sam Hipodrom. U najmanju ruku ostali su zatečeni:

..rekao nam je Mladen Brezić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza. Na Hipodromu se nalazi 170 konja i on je nositelj kompletnog konjičkog sporta Hrvatske. Ovdje su prošli najbolji jahači Hrvatske, reprezentativci u svim konjičkim disciplinama..

Iz Grada im nisu rekli zašto moraju otići, no razlog je projekt od milijardu eura – zagrebački Manhattan. Za njega je već izabran partner u tvrtki Eagle Hills, iza koje stoji grupacija investitora iz Abu Dhabija.

„Hipodrom ide u sklopu Zagreb Cityja. To su privatni konji pa neka plate, pa neće gradonačelnik voditi računa o konjima privatnih ljudi“, rekao je Bandić i time šokirao sve zaljubljenike u konjički sport u metropoli:

Bandićevu izjavu Mladen Brezić je ovako komentirao:

..a njima su osigurali još prije 70 godina. Hipodrom, zagrebačko kultno mjesto na prostoru između Savskog nasipa i Zagrebačkog velesajma – otvoren je 1950. godine i uređen po uzoru na pariški Longchamp uz obalu Siene:

Korisnici Hipodroma ne namjeravaju skrštenih ruku čekati da ih se potjera. Smatraju da ih štiti Zakon o sportu..

..a zbog ove odluke i građani su se digli na noge. Zeleni odred, Udruga građana Siget i Facebook stranica “Zagreb te zove” najavili su za ovu subotu prosvjed pod nazivom „Ne dirajte mi Hipodrom!“:

..rekla nam je organizatorica prosvjeda Gordana Pasanec. Dodala je da im se javio veliki broj ljudi, a pokrenuta će biti i peticija kako bi se građani i svojim potpisom izjasnili da ne žele dati Hipodrom:

O samom načinu na koji će prosvjed biti organiziran Gordana Pasanec nam je rekla:

..a da su se građani spontano organizirali i da Zagrebački konjički savez s prosvjedom nema veze, rekao nam je njegov predsjednik Mladen Brezić. Inače, za vrijeme prosvjeda, upravo ovaj vikend održava se najveći konjički turnir u ovom dijelu Europe – 64. Lipanjski turnir:

Hoće li 65. izdanje ovog prestižnog turnira iduće godine biti na novoj lokaciji, tek ostaje za vidjeti.. Upit smo poslali i Gradu, pa čim odgovore, objavit ćemo ga u našim informativnim emisijama.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST