Projekt Pelješkog mosta nastavlja se dalje

Written by on 10/10/2018

U institucijama Europske unije koje su odobrile i sufinanciraju gradnju Pelješkog mosta kažu kako će se taj projekt realizirati u skladu s planom, bez obzira na prijetnje Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.

Naime, novoizabrani član Predsjedništva BiH u jednoj od svojih prvih izjava najavio je kako bi BiH mogla tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je, kako je ustvrdio, prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice.
– Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most – preko BiH mora- rekao je predstavnik Hrvata u BiH predsjedništvu Komšić.

Gradnjom mosta između poluotoka Pelješca i kopna povezao bi se teritorij Republike Hrvatske, članice EU-a, čime bi cestovni promet zaobilazio teritorij BiH. Most s 357 milijuna eura financira Europska unija preko svoje kohezijske politike, čiji je cilj smanjiti nejednakosti između bogatih i siromašnih regija unutar bloka 28 zemalja. Za taj najveći projekt EU-a u Hrvatskoj već je isplaćen manji dio novca, a prva faza izgradnje počela je 30. srpnja.

To je granično pitanje za koje nismo nadležni, ali smo upućeni. Dobili smo sve informacije oko njega, no projekt je potvrđen, neometano se nastavlja i nastavit će se – rekla je neimenovana osoba iz Europske komisije u Bruxellesu.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST