Proglašeno izvanredno stanje u Ninu: vojna amfibija izvlači potopljena vozila, dijelovi Zadra i danas pod vodom

Written by on 12/09/2017

Foto: Youtube Radio Zadar

Najgore poplave u posljednjih 30 godina pogodile su jučer Zadar i okolicu. Iako je situacija danas nešto mirnija, na terenu je 70 timova vatrogasaca i čak 120 pripadnika oružanih snaga koji crpe vodu iz poplavljenih objekata.

Osim utvrđenih šteta u zadarskoj Općoj bolnici, bujična poplava privremeno je obustavila rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Iz Odvodnje su izvijestili kako je u pomoć priskočila i vojska te da se još uvijek utvrđuje šteta na uređaju. Procjenjuju kako će biti potrebno nekoliko dana da pročišćivač ponovno normalno proradi, a za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.

Većina zadarskih vrtića i osnovnih škola danas će raditi normalno, odlučeno je na sastanku gradskih vlasti s ravnateljima tih ustanova, a iz Kriznog stožera Civilne zaštite upozoravaju stanovnike poplavljenog područja da voda i dalje nije za piće te je treba prokuhavati.

Također, dio prometnica još uvijek je zatvoren. Hrvatski autoklub javlja da su zbog poplava ili odrona zatvorene županijske ceste Zadar-Ražanac između mjesta Poljice i Mazija, cesta na ulazu u Nin te cesta Smiljan-Novoselo. Jednim trakom vozi se na dionici Jadranske magistrale između Murvice i Crnog, u Sukošanu te na županijskoj cesti Murvica-Smoković-Zemunik.

Najteža je situacija u Ninu gdje je jutros oko 7 sati stigla i vojska koja amfibijskim vozilom izvlači potopljena vozila. Proglašeno je  izvanredno stanje, vrtići ne rade, nastava je otkazana, a stanovništvo je ostalo odsječeno jer su srušena oba mosta koja povezuju stari grad.

Kakvo je stanje vidjet ćemo tek kad se voda povuče. Štete su velike, uništeni su nam stari mostovi iz 16. i 18. stoljeća, napravit ćemo nove da pješaci mogu proći. Sad je situacija grozna i već danas moramo početi raditi da vidimo kako ćemo sanirati štetu, rekao je za N1 televiziju gradonačelnik Nina, Emil Ćurko te istaknuo: Očekujemo pomoć od Vlade i šire društvene zajednice, jer ovo Nin sam ne može podnijeti!

Poplavljeni Zadar jučer su obišli predsjednica i premijer. Premijer Plenković je održao sastanak sa stožerom Civilne zaštite u Zadru, nakon čega je obećao pomoć države. Vlada će sa svoje strane maksimalno pomoći. Očekujemo procjene šteta, pa će nakon toga će vjerojatno župan proglasiti elementarnu nepogodu za Zadarsku županiju s obzirom na količinu oborina i štete koja je nastala, rekao je premijer, dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović opet zapanjila svojom izjavom.

Malo me to podsjeća na rodni kraj, na Rijeku, samo naša konfiguracija terena je drugačija, poplave brzo prođu i odu, a sad ćemo vidjeti, izjavila je Grabar Kitarović.

Zadarski župan Božidar Longin sinoć je izjavio da je zabrinut  situacijom na terenu te je poručio da će danas ujutro imati novi krizni stožer, nakon kojeg će vjerojatno proglasiti elementarnu nepogodu za županiju.

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST