Zbog priziva savjesti ženi pobačaj radili na živo

Written by on 25/03/2019

Foto: wikipedia

Zbog priziva savjesti svih anesteziologa u smjeni, ženi su pobačaj radili na živo! Taj primjer neuređenog instituta priziva savjesti ispričala je Večernjem listu Barbara Finderle, predsjednica Komore primalja, prisjetivši se iskustva jednog riječkog liječnika koji je odlazio na ispomoć u dubrovačku bolnicu.

Priziv savjesti uzima sve više maha i nejasna pravila o tome tko, pod kojim uvjetima i kada se može prizvati na savjest, a da to ne bude na štetu pacijenata. Na njega se, osim ginekologa, pozivaju i anesteziolozi te drugi zdravstveni radnici. Pa je tako priziv savjesti uložilo 13,5 posto primalja od oko 1.700 koliko ih se u Hrvatskoj susreće sa zahvatima, no čak svaka druga bi ga uložila da zna da zbog toga neće imati problema na poslu, pokazuje to anketa što ju je provela primaljska Komora.

Strukovni Etički kodeks daje im to pravo, ako time ne uzrokuju trajne posljedice za zdravlje ili ne ugroze život pacijentice, no Zakon o primaljstvu ne spominje tu mogućnost, a već je pet puta odbijena inicijativa da se tim zakonom regulira ovo područje.

Priziv savjesti u medicini je pravo medicinskog djelatnika da odbije pružiti medicinsku uslugu – legalni medicinski postupak, ako je u suprotnosti s njegovom savješću, odnosno motivirano je njegovim najčešće religijskim te drugim moralno-etičkim uvjerenjima.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST