Prije 27 godina raketirani Banski dvori,a dan kasnije Hrvatska objavila neovisnost

Written by on 07/10/2018

Foto: Ministarstvo vanjskih i eurospkih poslova

Na današnji dan prije 27 godina raketirani su Banski dvori. Uz prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, tada su u Banskim dvorima bili i Stjepan Mesić te Ante Marković, predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva odnosno vlade. Napad na novu hrvatsku vlast dogodio se na dan isteka tromjesečnog moratorija i samo dan uoči odluke o hrvatskoj samostalnosti.

Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore i napad je ocijenjen pokušajem atentata na Tuđmana. Jedna je osoba u napadu poginula, a četiri su ozlijeđene. U Banskim dvorima šteta je bila velika, dio krova je razrušen, oštećeno je i pročelje te gotovo sve prostorije.

Krajem prošle godine podignute su kaznene prijave protiv petorice srpskih i jednog hrvatskog državljanina zbog ovog raketiranja.
Jedan od okrivljenih, tadašnji zapovjednik Petog zrakoplovnog korpusa, general Ljubomir Bajić, u prosincu prošle godine za N1 je kazao da je taj napad on naredio iz svojih razloga.

– Ja sam se zakleo državi u kojoj sam živio da ću je braniti i štititi njen teritorijalni integritet i ustavni poredak i onaj tko je htio i koji se drznuo to narušiti, smatrao sam da imam pravo uraditi ono što sam uradio- rekao je Bajić.

Dan kasnije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika SFRJ.

Povodom Dana neovisnosti, 8. listopada, Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo građana otvorit će im sutra svoja vrata od 10 do 17 sati.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković pozvao je zastupnike da zajedno proslave Dan neovisnosti, koji će se u ponedjeljak obilježiti na Trgu sv. Marka posljednjom ovogodišnjom ceremonijom Velike smjene straže te Danom otvorenih vrata i susretom s građanima.
– Pozivam vas da zajedno proslavimo ovaj državni praznik, Vama i svim hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan neovisnosti Republike Hrvatske- poručio je Jandroković.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST