Preminuo je Ginger Baker

Written by on 07/10/2019

Foto: FB Ginger Baker

6.10. je nakon teške bolesti preminuo jedan od apsolutno najvećih rock i jazz bubnjara, Ginger Baker. Postao je slavan kao član prve super grupe Cream u kojoj je svirao s Ericom Claptonom i Jackom Bruceom. Započeo je u poznatoj blues grupi Johna Mayalla.
Nakon raspada grupe Cream surađivao je sa poznatim afričkim glazbenikom Felom Kutijem u bandu Fela & Ginger Baker’s Africa 70 te albumom Live (1971) inicirao interes za ethno glazbu. Kao član još jedne super grupe Blind Faith snimio je album. Bio je član hard rock grupe Baker Gurtvitz Army te Graham Bond Organisation. U sviranju je koristio razne inovacije. Prvi je bubnjar koji je koristio dva bas bubnja. Na listi 100 najvećih bubnjara svih vremena časopisa Rolling Stone, nalazi se na trećem mjestu iza Johna Bonhama (Led Zeppelin) i Keitha Moona (The Who). Ono što u rock glazbi predstavljaju gitaristi Jimi Hendrix, Jimmy Page i Eric Clapton, a to je sam vrh tehničkog umijeća i kreativne inovacije, to su među bubnjarima Bonham, Moon i Baker.
Kao vrhunski jazz glazbenik gostovao je širom svijeta uključujući i ove krajeve. Imao je nastupe u Ljubljani i Zagrebu 1980. Posljednji album je objavio u svojoj 75. godini Why (2014). Živio je u Južnoafričkoj Republici gdje je imao farmu pony konja.
Na društvenim mrežama izraze sućuti uputili su Flea (Red Hot Chili Peppers), Paul McCartney, Steve Van Zandt (Bruce Springsteen’s E Street Band), Stevie Winwood i mnogi drugi.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST