Premijer Plenković održao govor na kongresu Europske pučke stranke

Written by on 08/11/2018

Europska pučka stranka okupila se na kongresu u Helsinkiju gdje su izabrali svog kandidata za europske izbore u svibnju 2019. godine. Odlučili su se za Nijemca Manfreda Webera, člana bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), tako da će on biti njihov ‘spitzenkandidata’.

Na kongresu u Helsinkiju okupljenima se obratio i hrvatski premijer Andrej Plenković te istaknuo:
Mi jesmo pučka stranka, narodna stranka, ona koja je najbliža građanima. Moramo se boriti protiv poruka populista koji nude strah i populistička rješenja, a ne prava rješenja ni na europskoj ni na nacionalnoj razini.

Dodao je da je ovo točka preokreta za EPP te da su populizam i strah promijenili političku arhitekturu EU, a Europska pučka stranka mora ponuditi rješenja.
Plenković se u svom govoru dotaknuo i ključnih izazova koji stoje pred EU, poput sigurnosti, migracija te očuvanja schengenskog prostora. Istaknuo je i da probleme migracija treba rješavati na njihovu izvoru, da EU treba jačati granice i štititi schengenski prostor.

Premijer plenković također je istaknuo kako dolazi iz najmlađe članice EU koja svakako želi biti dio dubljih europskih integracija, ući u schengenski prostor i eurozonu. Dodao je kako očekuje da će novi sedmogodišnji europski proračun voditi računa o regionalnim nejednakostima, posebice u zemljama koje su pogođene demografskim opadanjem, a dotaknuo se i teme četvrte industrijske revolucije, ističući da treba uhvatiti korak s onima koji idu brže u tehnološki napredak.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST