Prekinimo šutnju – čak 400 žena javilo se s horor pričama iz bolnica

Written by on 15/10/2018

Foto: Facebook Udruga Roda

Nakon potresnog svjedočanstva Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić o bolnoj kiretaži bez anestezije u splitskoj bolnici, udruga Roda obnovila je akciju “Prekinimo šutnju” i opet pozvale žene koje su prošle slična traumatična iskustva da javno podjele svoje priče i tako prekinu šutnju.

Odaziv žena je ogroman. Udruga Roda primila je od petka navečer do nedjelje čak 400 pisama žena s navođenjem godine i zdravstvene ustanove u kojima su im se slični zahvati dogodili. Zašto inače žene o tome slabo i rijetko progovaraju, objasnila je za Novu tv izvršna direktorica udruge Roda Ivana Zanze.

Mislimo da su problemi to što žene ne prepoznaju da je to nasilje nad njima, da je to rodno uvjetovano nasilje. One misle, a to su nam ovih dana i pisale, da se takvo nešto i treba dogoditi, da ne postoji način da takav postupak bude bezbolan. Također ih se i tijekom postupka uvjeri da su one same krive za takvu situaciju. Ili da je krivo njihovo nesavršeno tijelo ili da je kriva njihova pretjerana emotivna reakcija. Žene ne reagiraju jer nisu vidjele da takve reakcije imaju smisla, rekla je Zanze.

Potresne priče koje su dobili, udruga Roda je jutros u 8 sati predala Ministarstvu zdravstva, iz kojeg su pak najavili da u bolnice šalju inspekcije.

Radi se o vrlo osjetljivoj stvari, cjelovito ćemo ispitati svaku konkretnu pritužbu, a paralelno se mogu očekivati i inspekcijski nadzori koje ćemo uputiti u bolnice. Nakon njih će, ovisno o rezultatima, slijediti daljnja postupanja. Nećemo dopustiti nikakvo zataškavanje i inzistirat ćemo da se svaki pojedini slučaj do kraja rasvijetli i razjasni, najavio je pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš.

 

 

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST