PRALJAK SE UBIO USRED HAAŠKE SUDNICE NAKON PRESUDE

Written by on 29/11/2017

Slobodan Praljak umro je u bolnici nešto iza 14 sati, nakon što je tijekom izricanja presude u sudnici popio otrov. O njegovoj smrti još uvijek se čeka i službena potvrda.

Nakon što je žalbeno vijeće na današnjem izricanju pravomoćne presude hercegovačkoj šestorci potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je rekao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu” te dramatično popio sadržaj iz bočice.

Nakon toga, Žalbeno vijeće Haškog suda prekinulo je ročište na kojem je izricalo presudu šestorici čelnika Herceg- Bosne. Međutim ono je nakon nekoliko sati nastavljeno te su potvrđene kazne i ostalima – Petkoviću je tako potvrđena kazna od 20 godina zatvora, Ćoriću od 16, a Pušiću kazna od 10 godina zatvora.

Prethodno je, osim Praljku, kazna od 25 godina zatvora potvrđena Jadranku Prliću te od 20 godina Bruni Stojiću.. Na nastavku ročišta predsjedavajući sudac žalbenog vijeća izvijestio je i da su nizozemske vlasti pokrenule istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka..

Zbog incidenta u Haagu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je službeni posjet Islandu te se hitno vraća u Hrvatsku.  Odmah po povratku, večeras će dati službenu izjavu o presudama te incidentu u haškoj sudnici.

Predsjednica je u kontaktu s premijerom Plenkovićem koji bi se u 16 sati trebao obratiti javnosti. Premijer je ranije u Banskim dvorima održao sastanak sa grupom saborskih zastupnika. Na tom je sastanku bio i HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner koji je za presudu rekao je da je povijesno neistinita, nepravedna i neshvatljiva.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Haaškog suda je utvrdilo da su postojali međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Pogledajte dramatične scene iz haaške sudnice:


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST