Počinju pregovori o kupnji borbenih aviona

Written by on 07/06/2021

Foto: AFP

Francuska tehnička delegacija ovaj mjesec dolazi u Zagreb na sastanak s članovima hrvatskog tima, čime će i službeno početi pregovori dvije države o ugovoru za kupnju 12 aviona Rafale, piše Jutarnji list.

Na čelu hrvatskog pregovaračkog tima, u kojem nema predstavnika Glavnog stožera ni Ratnog zrakoplovstva, bit će šef premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić. Francuska je strana u svojoj ponudi predala i prijedlog ugovora koji će biti temelj razgovora, a sam ugovor bi trebao biti potpisan do kraja godine. Osim tog ugovora, Hrvatska će morati potpisati i popratne ugovore s proizvođačima naoružanja koje će biti isporučeno s avionima.

Jutarnji prenosi i da o cijeni od 999 milijuna eura neće biti pregovora, no ono što bi se moglo izmijeniti jest rok isplate.  Francuska je u ponudi dala nekoliko modela otplate s mogućnošću otplate do najviše deset godina, dok u Vladinom dokumentu stoji da će avioni biti plaćeni u roku od šest godina. No, još uvijek nije poznato hoće li se avioni platiti direktno iz proračuna ili će Vlada dići kredit, piše Jutarnji.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST