Ploča sa “Za dom spremni” skinuta u Jasenovcu, donosimo reakcije

Written by on 07/09/2017

Foto: Screenshot Facebook HRT Vijesti

Nakon dugotrajnih rasprava, u Jasenovcu je skinuta spomen ploča jedanaestorici poginulih HOS-ovaca, na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav “Za dom spremni”

No, ploča će iz Jasenovca biti premještena u spomen-obilježje Trokut u Novskoj, i to već danas u poslijepodnevnim satima, rečeno je na konferenciji za novinare zagrebačke Udruge dragovoljaca HOS-a.

Naime, iz HOS-a su rekli da će ubuduće sve njihove udruge u svojim statutima imati i pozdrav “Za dom spremni”. Takvo rješenje su dobili jučer od Grada Zagreba uz prethodno pozitivno mišljenje Ministarstva uprave, a na snagu je stupilo danas.

Predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić je rekao da su svoj cilj postigli jer je znak HOS-a neupitan.

Štromar nije zadovoljan

HDZ-ov koalicijski partner HNS nije zadovoljan premještanjem ploče.

“Naš je zahtjev bio premještanje ploče i ploča se premjestila, no nismo s time zadovoljni. Ne želimo pozdrav ‘Za dom spremni’ u javnosti u Hrvatskoj. Sigurno ga ne želimo i nećemo podržati kad dođe vrijeme da eventualno taj pozdrav ostane”, rekao je Štomar na konferenciji za novinare održanoj u Banskim dvorima.

“Mislim da taj i mnoge druge pozdrave, grbove i obilježja treba regulirati zakonom i da se to treba napraviti unutar Vlade i Vijeća koje je trenutno aktivno. Treba čim prije regulirati na koji način se odnosimo prema sustavima, pozdravima i obilježjima iz prošlosti. Pozdrav ‘Za dom spremni’ HNS-u nikako nije prihvatljiv”, dodao je.

Kuščević: “Za dom spremni” bi se mogao ukloniti iz grba HOS-a

Konferenciju za medije o ovoj temi održao je i ministar uprave Lovro Kuščević.

„Grb udruge HOS-a mogao bi biti revidiran nakon donošenja novog zakona“, rekao je ministar  Kuščević komentirajući premještanje ploče HOS-a iz Jasenovca u Novsku, kao i rješenje koje je izdalo Ministarstvo uprave, a prema kojemu je HOS-u dopušteno koristiti ustaški pozdrav Za dom spremni na svom znakovlju.

„Uporaba znakova i obilježja totalitarnih režima u cijelosti će se riješiti novim zakonom, kada Vijeće dostavi svoje preporuke“, rekao je ministar Kuščević, i povrdio da će se tim zakonom moći revidirati i grbovi HOS-a.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST