Plenković i Grabar-Kitarović postali kandidati za predsjednika/predsjednicu Europske komisije?

Written by on 20/06/2019

Foto: Renata Škudar

Belgijski Le Soir piše o mogućim rješenjima za čelna mjesta europskih institucija. Navodi da uz premijera Andreja Plenkovića šansu za tu poziciju ima i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Europski socijalisti i liberali snažno se protive kandidaturi njemačkog demokršćanina Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, ali pristaju da to mjesto pripadne Europskoj pučkoj stranci, koja sada traži nove kandidate, a među tim nedeklariranim kandidatima spominje se dvoje najviših hrvatskih dužnosnika Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković, piše belgijski dnevni list Le Soir pozivajući se na neimenovane izvore.

“Ime hrvatske predsjednice pojavilo se u posljednja 24 sata, kada je EPP pritisnut potrebom da napusti kandidaturu svog čelnika Manfreda Webera, pojačao potragu u svojim redovima. Oko nje je veći konsenzus nego oko premijera Plenkovića, koji se također spominje, ali ona ima nešto izraženiji nacionalistički profil”, navodi list.

Na ovu informaciju (još) nema službene reakcije Kolinde Grabar Kitarović ni iz njenog Ureda, no njoj bliski krugovi podsjećaju kako se povijest ponavlja.

Za Plenkovića list navodi da je “cijenjen među svojim kolegama”, da su ga “šefovi država ili vlada iz EPP-a izabrali da ih predstavlja u tripartitnim pregovorima” te da bi “mogao bi biti korisno i konsensualno rješenje”.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST