Plenković odgovorio Komšiću: “Hrvatska ne krši zakone izgradnjom Pelješkog mosta”

Written by on 09/10/2018

Foto: Screenshot N1

Novi dijalog Bosne i Hercegovine s Hrvatskom nije dobro počeo.

Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je da će ustrajati na podnošenju tužbe protiv Hrvatske ako se nastavi gradnja Pelješkog mosta.

Ako Hrvatska bude inzistirala na gradnji mosta neće nam preostati ništa drugo osim tužbe Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, rekao je Komšić. Također, premijera Plenkovića je prozvao da se na neprimjeren način miješa u unutarnje stvari BiH kada komentira ishod općih izbora. Plenkoviću je stoga poručio da bi trebao biti odmjereniji u svojim izjavama i voditi računa kako bi se to moglo odraziti na buduću međudržavnu suradnju.

Na najavu moguće tužbe, Plenković je Komšiću odgovorio da Hrvatska ne krši zakone izgradnjom Pelješkog mosta. Podsjetio je da nijedna strana nije nikad dovela u pitanje provedbu sporazuma između Tuđmana i Izetbegovića iz 1999., te da je most koji se gradi visine 55 metara i širine između stupova od 200 metara, što omogućuje nesmetan prolazak svih vrsti plovila. O samom izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Plenković je rekao:

Žao mu je da se ponovno, zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru, ponovila situacija da pripadnici jednog konstitutivnog naroda biraju predstavnika u Predsjedništvu BiH drugom narodu, tj. hrvatskom narodu. To je razvidno iz izbornih rezultata. Nastavit ćemo suradnju s institucijama BiH, gajiti dobre, kvalitetne odnose, ali ćemo se zalagati za poštovanje principa jednakopravnosti svih kostitutivnih naroda, osobito Hrvata koji su najmalobrojniji i kojima ovakav scenarij koji smo vidjeli nije dobar, a nije dobar ni za BiH, rekao je premijer.

O izborima u BiH, oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

Bez obzira na nažalost prve euforične i pomalo neprimjerene izjave koje smo čuli iz susjedne države, čvrsto vjerujemo u dobrosusjedske odnose između dvije zemlje. Osobno ću se nastaviti apsolutno zalagati za dobrobit naše susjedne države, za opstojnost i prava hrvatskog i svih ostalih naroda i građana BiH, poručila je Grabar-Kitarović.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


Nastavi čitati

RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST