U petak prosvjed protiv stručnog osposobljavanja mladih

Written by on 13/09/2017

Iz ovih ili onih razloga u Hrvatskoj je do normalnog zaposlenja uvijek bilo teško doći. Od pamtivijeka „starci“ za svoje mlađahne nasljednike po navici, već kada upišu fakultet ili su pred kraj srednje škole počinju nazivati bivše prijatelje, rođake, ljubavnice ili ljubavnike kako bi djeci osigurali prvo radno  mjesto.

Tako je i dolazilo do paradoksalnih situacija u kojima bi recimo mladi „razmaženko“ koji je jedva završio neku strukovnu školu imao „žnoru“ za recimo posao  liječnika-pripravnika jer mu je „stari“ predstojnik klinike, a mama viša medicinska sestra koji ne poznaju baš ni jednog autolimara kojem bi „uvalili“ svoju „sreću i ponos“. Slučaja je bilo i obrnutih jer puno mladih „vunderkinda“ nije moglo pronaći adekvatan prvi posao svom doktoratu jer roditelji su  im, na žalost dosta nisko u „hranidbenom lancu“.

Mijenjale su se države, padale vlade i premijeri, odlazili i dolazili predsjednici, no kada je u pitanju zapošljavanje mladih nije se baš puno toga bitno promijenilo.

Stručno osposobljavanje ne zapošljava mlade

Svjedočili smo tako mnogim inicijativama poput „ S faksa na posao“ ili pak ove posljednje „Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa“, ali sposobni i vješti poslodavci u svakom od tih pokušaja pronašli su način kako da za sebe izvuku korist, a mlade ostave bez posla.

Evo što o Stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) misle mladi.

„To  je godinu dana besplatnog rada za poslodavca za vrijeme kojeg nam država isplaćuje minimalnu naknadu koja nije dovoljna ni za pokrivanje osnovnih troškova, a kamoli za osamostaljenje. Nemamo nikakvih radničkih prava, pa ni pravo razboljeti se, nemamo nikakve garancije da će nas poslodavac zadržati umjesto da naprosto uzme novu osobu na SOR”, jedno je od mišljenja.

Mjere aktivne politike zapošljavanja ne bi smjele ovako tretirati nikoga, a pogotovo ne mlade. One ne bi smjele destimulirati otvaranje radnih mjesta i gurati mlade u siromaštvo i nesigurnost.

Upravo zbog toga, u organizaciji Inicijative „ Vrijedim više“, za petak , 15. rujna u 17:30 zakazan je prosvjed za vraćanje dostojanstva i perspektive mladima pod radnim nazivom „Ukinimo SOR i vratimo pripravništvo“. Prosvjed će se održati na Markovom trgu.

Nediljka Buklijaš iz Inicijative „Vrijedim više“ i suradnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske otkrila nam je zašto prosvjeduju.

“Ono što je problem s tim mjerama je to što su one trebale biti u cilju većeg zapošljavanja mladih, no u stvarnosti se to nije dogodilo. Kroz stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa u najvećem broju slučajeva mladi se ne zaposle nakon tih godinu do tri godine besplatnog rada kod poslodavaca, nego se vraćaju na burzu”, rekla je Buklijaš dodavši da traže povratak pripravništva koje je bilo redovan oblik zapošljavanja odnosno ulaska mladih na tržište rada.

“Ja bih samo ohrabrila mlade i one koji brinu za mlade da dođu na prosvjed i daju podršku u bilo kojem obliku te da još jednom kažemo da rad vrijedi i da mladi vrijedi više”, poručila je Buklijaš.

Image may contain: text


Vaše mišljenje
 1. valentina derniković   On   14/09/2017 at 12:59

  Mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa uz dobno ograničenje od 29 godina, diskriminirajuća je za sve osobe starije od 29 godina.
  Tu je neospornu činjenicu pokušavala ignorirati većina onih kojima sam poslala prosvjednu notu i ukazala na postojeći problem (uključujući ured premijera, ured predsjednice, klub zastupnika HDZ-a, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ravnatelja HZZ-a).
  Svi su zagovarali stajalište da se time otvara mogućnost zapošljavanja mladih i stvaranje ravnoteže na tržištu rada (budući je najviše nezaposlenih upravo u toj dobnoj kategoriji).
  Iznijet ću Vam vlastiti primjer na kojem je jasno vidljivo da su u praksi njihova stajališta i tvrdnje potpuno neosnovani:
  Završila sam Agronomski fakultet, godinama se nisam uspjevala zaposliti.
  2014 g. (kada ova mjera još nije bila na snazi, tj. nije dobno ograničavala), o vlastitom trošku, upisujem Komunikacijske i informacijske znanosti (bibliotekarstvo) na Filozofskom fakultetu. Završavam u roku (30.01.2017.). U ožujku 2017. (mjesec dana nakon diplomiranja), donesena je nova mjera zapošljavanja koja me u tom trenutku dobno diskriminira i oduzima gotovo svaku mogućnost zapošljavanja budući je 80% oglasa za zapošljavanje objavljeno uz novu mjeru.
  Konkretan primjer:
  Na Agronomskom je fakultetu u ožujku raspisan natječaj za bibliotekara (mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa). Na natječaj se javilo dvoje kandidata (uključujući mene). Natječaj je poništen jer nitko nije zadovoljavao uvjete natječaja.
  Dakle sa završenim Agronomskim i Filozofskim fakultetom (bibliotekarstvo) nisam bila adekvatan kandidat za rad u knjižnici Agronomskog fakulteta.
  Objašnjeno mi je da imam više od 29 godina i da ne zadovoljavam uvjete.
  Također mi je kasnije pojašnjeno da to nije diskriminacija na osnovi dobi.
  Pitam se samo gdje je “vojska” tih mladih nezaposlenih koji se nisu javili na spomenuti natječaj, kojom je meni opravdana nužnost ove mjere.
  To je hrvatska stvarnost.
  Treba li otići iz zemlje, prosudite sami….

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST