Parlamentarne stranke složne: arbitraža je kompromitirana, ali sa Slovenijom treba nastaviti pregovarati

Written by on 14/09/2017

Foto: www.andrejplenkovic.hr

Kako bi usuglasili zajednički stav oko odnosa sa Slovenijom, premijer Plenković pozvao je na sastanak u Banske dvore čelnike svih parlamentarnih stranaka. Svi se slažu da je arbitraža kompromitirana, ali i da sa Slovenijom treba nastaviti pregovarati.

Postigli smo razumijevanje kako je nužno nastaviti bilateralne razgovore i dijalog sa slovenskom stranom o granici, ali i o nizu drugih pitanja koja su ostala otvorena između dvije zemlje, rekao je Plenković te naveo i da je dogovoreno da će Vlada dijalog s parlamentarnim strankama voditi periodično, jer je, po premijeru, potrebno da stranke koje su u oporbi budu upoznate s aktivnostima Vlade.

Plenković je uz to naglasio da konzultacije s parlamentarnim strankama nikako nisu popuštanje slovenskoj strani, kako to tvrdi slovenski ministar Karl Erjavec, već jedan odgovoran potez.  Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir nego jedna zrela, odgovorna i informativna priprema daljnjeg dijaloga sa Slovenijom, zaključio je premijer.

Istaknuo je i da nam je  Slovenija susjedna i prijateljska zemlja te da on i slovenski kolega Cerar imaju jako dobre odnose. Razumijem njegovu poziciju, ali siguran sam da i on razumije moju, rekao je Plenković, koji Cerara za otprilike dva tjedna očekuje u Zagrebu.

Ono što slijedi, a to je Cerarov posjet, je prigoda da na stol stavimo niz otvorenih pitanja, da ih raspravimo, razmotrimo. Hrvatska želi razgovorima urediti pitanje granice sa Slovenijom, a isto tako želimo napredak drugih pitanja, zaključio je premijer.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST