Ove dvorce i utvrde blizu Zagreba morate pogledati (a nisu Kulmerovi dvori)

Written by on 25/10/2017

Jesen u svakome od nas budi razne osjećaje, ali morate priznati da vas boje tog, navodno, depresivnog godišnjeg doba ne mogu ostaviti ravnodušnima. Šećući gradskim parkovima ili dubokim šumama šuštanje lišća zlaćanih boja trebalo bi vam, ako ništa drugo izazvati bolju vibru.

No ovom prilikom ne bih postala sve slike koje imam u mobu na tu temu 🙂 već vam predlažem putovanje u povijest prije “devedesprve”, a još i prije “četrestprve” i pete… Dakle, za kraće ili dulje izlete, bliže ili ne tako blizu Zagreba, predlažem stare hrvatske utvrde i dvorce, poznate većini, no nekima možda i ne.

Nije baš da ćete predložene lokacije obići u jednom danu, no svakao probajte posjetiti barem neku.

Prvo, idemo malo do Samobora (priznajem u pitanju je lokalpatriotizam). Kad već dođete na Trg na kavu i kremšnite, a niste planinarski raspoloženi, zgodno je ipak popeti se na Stari grad Samobor, ruševinu dvorca iz 13 stoljeća… put je lagan, jednostavan i kratak…

Kad ste već u susjedstvu, na Plešivici, za jedan dan bilo bi zgodno odšetati i do Okića, koji je ujedno alpinističko vježbalište.

Na vrhu je Okić grad – ostaci stare gradine koja se prvi puta spominje 1183. godine, a nastanjena je bila do 1616. godine. U svojoj prošlosti često je mijenjala vlasnike, a u područje pod njome u više su navrata prodrle osmanlijske čete, no danas se ispod smjestio planinarski dom i Etno kuća Pod Okićem.

Malo dalje- još uvijek na Samoborskom gorju, planinari sigurno znaju, iznad Šoićeve kuće te blizu vrha Ošrtc, nalaze se i ostaci starog grada Lipovec.

Ako imate vremena za izdvojiti jedan cijeli dan i uputiti se na Žumberak, svakako ne bi trebalo propustiti pogledati još jednu utvrdu- Stari grad Žuberački.

Stari grad spominje se u 13. stoljeću, a napušten je u 16. dolaskom Uskoka.

Ako pak planirate neki izlet koji ne uključuje šume, a da je malo dalje od Zagreba, evo još par zanimljivih lokacija.

Prva u nizu je prekrasan dvorac Ozalj iznad Kupe.

Blizu slikovitog Kamanja uz slovensku granicu, u mjestu Ribnik, nalazi se istoimeni dvorac- Wasserburg, iznimno lijep spomenik srednjovjekovnog graditeljstva.

I za kraj današnjih putešestvija tu je i Stari grad Novigrad koji se smjestio iznad rijeke Dobre. Povijesna je to utvrda Frankopana podignuta u 14.stoljeću, a nedavno je i obnovljena. Svakako se popnite na vidikovac i uživajte u pogledu.

Ukoliko Stari grad posjetite u ljetnim mjesecima, potražite osvježenje u rijeci Dobri -provjereno je DOBRO iskustvo 🙂

Toliko za ovaj drugi put. Ukoliko vas zanima kako konkretno doći do navedenih mjesta, javite se u komentarima.

Pozdrav i sretan put!


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST