Oštre reakcije na Tajanijevu izjavu

Written by on 12/02/2019

Foto: Screenshot N1

Na prestaju reakcije na skandaloznu izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojoj je slavio kako je rekao „talijansku Istru i Dalmaciju“.

Tajani je na početku plenarne sjednice Parlamenta izrazio žaljenje ako su njegove izjave krivo shvaćene.

„U svom sam govoru povodom obilježavanja Dana sjećanja htio istaknuti put mira i pomirenja između Talijana, Hrvata i Slovenaca. Govorio sam o talijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, već smo govorili o Talijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji.

Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, nisam htio nikoga uvrijediti, samo sam htio poslati poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi,” rekao je Tajani sinoć u Strasbourgu.

Njegovu izjavu najoštrije je osudio premijer Plenković:

Izjave je osudila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazavši da su povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno neprihvatljivi.

„Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti talijanske i EU institucije”, rekla je predsjednica.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST