Oko 20% djece i mladih ima probleme s mentalnim zdravljem

Written by on 10/10/2018

Svjetski je dan mentalnog zdravlja, a nažalost dijagnoza mentalnog zdravlja djece i mladih u Hrvatskoj – nije nimalo dobra!

Mladi su sve više tužni, depresivni, nasilni, te ovisni o internetu i igricama – o čemu se, u društvu preplavljenom raznim problemima, danas premalo govori. Upravo se o tome, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, raspravljalo na okruglom stolu HZZO-a te su iznijeti neki šokantni podaci..

Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 20 posto djece i mladih u svijetu ima poteškoće s mentalnim zdravljem, a Hrvatska je u prosjeku ostatka svijeta. Zbog tih problema sve je veći broj hospitalizacija, pa se tako u Hrvatskoj godišnje hospitalizira oko 2.000 mladih osoba do 18 godina starosti zbog raznih mentalnih poteškoća.

Stigma koja prati mentalne teškoće problem je svuda u svijetu pa i kod nas, ali Hrvatska ne vodi ni izbliza dovoljnu brigu o mentalnom zdravlju djece, složili su se stručnjaci na okruglom stolu. Naime, kako bi se problemi djece i mladih počeli rješavati nužna su ulaganja u prevenciju, liječenje i stručnjake, kojih kronično nedostaje.

No, čak i kada roditelj na vrijeme potraži pomoć, ako živi izvan Zagreba u nekoj manjoj sredini – teško da će tu pomoć dobiti na vrijeme, upozorila je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Uz to je i naglasila da 25 posto mentalnih poremećaja počinje u dobi do sedme godine, a 50 posto do 14. godine.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST