odvajamo samo 10 posto otpada do kraja 2020 uspjet ćemo tek 15 a moramo 50 posto

Written by on 12/09/2019

Hrvatska se obvezala da će do 2020. godine reciklirati 50 posto otpada u cijeloj zemlji! U slučaju nepoštivanja ove obveze slijede penali. Prema podacima Udruženja komunalnog gospodarstva Hrvatske gospodarske komore trenutno odvajamo samo 10 posto otpada a do kraja 2020. uspjet ćemo tek 15 posto!

Penali, odnosno kazna se donosi na razini cijele države, ali kako je Vlada decentralizirala problem gospodarenja otpadom, onda će se kazna razdijeliti na sve one gradove koji nisu uspjeli ispuniti propisanu normu.

Dakle, u slučaju da pojedini gradovi i općine ne uspiju usuglasiti svoj sustav i odvojiti 50 posto svog otpada do 2020. godine, slijede penali koje će morati platiti građani. Samo za usporedbu Italija i Grčka plaćaju penale u iznosu od 10 tisuća eura dnevno.

…govori Davor Vić, ravnatelj Čistoće Osijek. A što je konkretno Čistoća građanima dužna osigurati?

 

I onda je Vić spomenuo primjer Zagreba!

 

Pa koliko danas na razini države odvajamo otpada na kućnom pragu?

 

Situacija u Hrvatskoj je takva da su neki manji gradovi i općine postigli konkretne rezultate i odvajaju čak i do 60 posto otpada a da s velikim gradovima priča „štreka“, naglasile je Sonja Polonijo, stručna suradnica Udruge gradova.

 

Porazna je činjenica da 17 i pol posto jedinica lokalne samouprave ima nula posto odvojeno skupljenog otpada, ti gradovi i općine nisu napravili apsolutno ništa!

 

Dakle, zaključno komunalni sustav je živi organizam!

 


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST