Održani izbori u BiH

Written by on 08/10/2018

Foto: wikipedija

U Bosni i Hercegovini održani su sedmi poslijeratni opći izbori, najneizvjesniji od njezine samostalnosti. Malo više od 3,3 milijuna registriranih glasača biralo je predstavnike na tri razine vlast, a izlaznost je bila poslovično mala , oko 53%.

Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, novi članovi Predsjedništva bit će kandidat Demokratske fronte Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda, kandidat Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović kao bošnjački kandidat te kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik kao kandidat iz reda srpskog naroda.

Kako to obično biva kada je BiH u pitanju i ovi su rezultati pokazatelj „velikog paradoksa“ u kojem se živi na ovim prostorima.

Naime, još prije izbora među brojnim Hrvatima u BiH vladalo je nezadovoljstvo jer smatraju kako Komšića zapravo biraju Bošnjaci. Kad se pogledaju rezultati izbora u većinski hrvatskim mjestima i gradovima, jasno je da Komšić tamo ne uživa veliku potporu.

Tako je Komšić u Posušju dobio 43 glasa, u Tomislavgradu 182, a Čitluku i Neumu 36, odnosno 35. Zanimljivo je i da je u Grudama Komšić dobio 40, u Širokom Brijegu 62 glasa, a u Čapljini čak 654 glasa.

Željko Komšić je u Mostaru osvojio 6.826 glasa ili 18.45%, pokazali su prvi privremeni rezultati ovih izbora u BiH, piše portal Bljesak.

Premijer Andrej Plenković je komentirao opće izbore koji su jučer održani u Bosni i Hercegovini.

Podržavam održavanje općih izbora, čestitam svima koji su izabrani na različite funkcije. Žao mi je da se i ovaj put ponovio scenarij koji smo već vidjeli. Ponovno smo se zahvaljujući pravnom okviru doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Fedearcije biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom narodu. Mislim da to nije dobro, da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro, da su privrženi za njihovu domovinu, a to je BiH-  komentirao je Plenković.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST