Odgođen posjet Vučića Hrvatskoj

Written by on 04/10/2017

Foto: foto: web Ured predsjednice RH

Čini se kako se odnosi na relaciji Zagreb- Beograd  zaoštravaju. Nakon kontroverznih izjava srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, koji je o Domovinskom ratu govorio u kontekstu građanskog rata, vezano ili ne, službeni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu je odgođen.

Prema prethodnim najavama, Vučić je Zagreb trebao posjetiti u studenome, najkasnije u prosincu ove godine. Da je posjet odgođen, potvrđeno je i u Beogradu. “Srbijanski predsjednik neće tako skoro u Zagreb”, rekli su iz Vučićeva kabineta za srbijanski Blic. Evo kako to komentira naša vlast.

Za početak, Andrej Plenković: ” Predsjednik Vučić, trebao je doći ovdje na poziv predsjednice Republike. Uvijek su takvi posjeti, osobito kada je riječ o odnosima Hrvatske i  Srbije osjetljivi, oni trebaju doći u pravom trenutku. Čini mi se da nakon ovih zadnjih izjava koje smo čuli od članova Vlade Republike Srbije i komentara, taj trenutak treba pričekati još neko vrijeme.” 

Nešto oštriji je bio Gordan Jandroković: “Smatram da je odgovornost na srpskoj strani, jer izjave koje smo u zadnjih nekoliko dana čuli od viskih dužnosnika Srbije nisu išle u smjeru poboljšanja kvalitete odnosa između Hrvatske i Srbije, već suprotno. Žao mi je, i nikako ne mogu prihvatiti teze koje dolaze sa srpske strane o relativizaciji događaja sa početka 90-ih godina….”

Vučićev posjet Hrvatskoj je trebao biti početak normalizacije odnosa i pokazatelj da se situacija mijenja nabolje. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića, kada je još bio premijer, su prošle godine potpisali deklaraciju  koja je trebala biti uvod u rješavanje pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga i zaštite srpske manjine u Hrvatskoj te hrvatske u Srbiji. O tim pitanja se trebalo dodatno razgovarati prilikom ovog Vučićevog posjeta.
No, u ovim okolnostima savim je logično da Vučić ne dolazi u Zagreb.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST