Obraćanje javnosti predsjednice republike

Written by on 29/03/2019

Predsjednica Grabar-Kitarović obratila se javnosti o proteklim aktivnostima na planu vanjske politike, posebno se osvrnuvši na svoju ulogu u jačanju prava žena, ali i na ostale aspekte kao što su članstvo Hrvatske u EU-u i NATO-u, Brexit, odnos prema Srbiji i Rusiji, položaj Hrvata u BiH, proširenje EU-a na jugoistok Europe!

Grabar-Kitarović smatra kako se Brexit neće značajno odraziti na Hrvatsku, no istaknula je kako će Hrvatska u Europskom parlamentu imati 12 zastupnika ukoliko Velika Britanija iziđe iz EU-a, a 11 ukoliko ta država još ostane članica. Tu neizvjesnost navela je kao razlog svog čekanja do zadnjeg zakonskog roka za raspisivanje izbora za Europski parlament u Hrvatskoj.

Poručila je kako postoji mogućnost da će suradnja Hrvatske s Velikom Britanijom osnažiti nakon Brexita za kojega je ustvrdila kako je “gotova stvar”.

Predsjednica je naglasila svoje zalaganje za prava žena i jednakost spolova te borbu protiv obiteljskog nasilja, spomenuvši svoj govor održan nedavno u Europskom parlamentu na tu temu.

Predsjednica je još dodala:

Kao važne teme svoje vanjske politike unutar EU, Grabar-Kitarović je navela ulazak Hrvatske u Schengen, predsjedavanja Vijećem EU, stanje na jugoistoku Europe i položaj Hrvata u BiH, proširenje EU i predstojeći izbori za Europski parlament te Inicijativa triju mora.

 

Predsjednica je još naglasila

 

Svoj sastanak i razgovor s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Zagrebu ocijenila je pozitivnim, istaknuvši kako je potrebno razgovarati s obzirom da su “u vrijeme rata i agresije velikosprskog režima” aktivno razgovarali predsjednici Tuđman i Milošević kako bi se postigla rješenja.

“Uspjeh Hrvatske je da je u Strategiju proširenja na Zapadni Balkan ušao i uvjet da prije stupanja u članstvo EU države kandidatkinje moraju riješiti otvorena pitanja sa susjednim državama. Ne želimo nikoga ucjenjivati, ali realno gledajući, moramo iskoristiti prava koja imamo i to je na korist građana i jedne i druge države”, klazala je Grabar-Kitarović.

Naglasila je ipak svoje nezadovoljstvo zbog neriješenog pitanja nestalih između Hrvatske i Srbije.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST