Objavljena presuda arbitraže s MOL-om; Uskok i Ježić smjestili Sanaderu

Written by on 11/11/2017

Foto: Screenshot N1

Klubovi zastupnika Mosta i Živog zida zatražili su sinoć u Saboru stanke, nakon što je Index objavio presudu Arbitražnog suda Ujedinjenih naroda kojom je Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a.

Presuda se tako pojavila u javnosti nakon gotovo godinu dana, a iz nje je među ostalim vidljivo da sud nije povjerovao krunskom svjedoku Robertu Ježiću, već MOL-u, koji je tvrdio da je Ježić lagao kako bi naštetio bivšem premijeru Ivi Sanaderu.

Također, isti je sud zaključio i da je sudac Ivan Turudić proces u Hrvatskoj vodio posve pristrano, što je još jedna velika pljuska za naše pravosuđe. Arbitražni sud tako je, dakle, zaključio da Sanader nije imao pošteno suđenje u Hrvatskoj.

No, to nije sve, jer su arbitri isto tako otkrili da je snimka iz restorana Marcellino, na kojoj se vidi susret Sanadera i Zsolta Hernandija, vjerojatno mijenjana na Sanaderovu štetu.

Presuda je objavljena na 200 stranica, a podsjećamo inicijalnu vijest je hrvatskoj javnosti prenio premijer Andrej Plenković na Badnjak 2016. te istovremeno  najavio otkup dionica Ine od MOL-a, što se do dan danas nije dogodilo..

Na objavu dokumenata, u Saboru su reagirali Mostov Tomislav Panenić i Ivan Pernar iz Živog zida:

Objavom ovoga dokumenta i njegovim sadržajem snažno se utječe i na drugu arbitražu. Ovo je kao državni udar u energetici, ustvrdio je Panenić, a Pernar se pak osvrnuo na naše pravosuđe:

Hrvatsko krivosuđe i krađosuđe duboko je korumpirano, zakoni su pisani da pogoduju ljudima poput Roberta Ježića. I zapravo postoji jedna totalna pravna anarhija u našem pravnom sustavu, a zna se i tko je odgovoran za to.  Za to nije odgovoran, nažalost samo HDZ, nego i SDP  jer su također bili na vlasti, mogli su mijenjati zakone, ali nažalost nisu to napravili, poručio je Pernar.

Komentar smo pokušali dobiti i od DORH-a, no oni su tek poručili:

Povodom Vašeg upita, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odgovora kako Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne komentira, pa neće ni sada komentirati, odluke pravosudnih tijela, ni domaćih ni stranih, a ponajmanje neće komentirati kazneni postupak koji se vodi pred nadležnim sudom u Hrvatskoj, i u kojem je posebno državno odvjetništvo USKOK stranka u postupku kao tijelo kaznenog progona, odgovorila je glasnogovornica DORH-a.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST