Novinarski prosvjed “8 zahtjeva protiv cenzure”

Written by on 02/03/2019

“Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!”, naziv je novinarskog prosvjeda koji će u podne i pet početi pred zgradom Novinarskog doma.

Novinari će potom u prosvjednoj šetnji ostaviti Ministarstvu kulture osam zahtjeva protiv cenzure i nakon toga ih uručili Vladi na Markovu trgu.

U HND-u su, uoči prosvjeda, potvrdili kako su obavijestili Vladu i premijera Plenkovića da će im uručiti osam zahtjeva protiv cenzure među kojima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtjevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizicija Vijeća za elektroničke medije, ali i razrješenje vodstva Hrvatske radiotelevizije i hitne izmjene Zakona o HRT-u.

“Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija kojih je u ovom času više od 1160, zatim političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike”, ističu u HND-u.

Najavljeni prosvjed uslijedio je nakon što je sredinom veljače više od trideset udruga civilnog društva pokrenulo dvotjedni bojkot HRT-a te najavilo kako neće sudjelovati u programu javne radiotelevizije, a sve u znak podrške tuženim novinarima i medijima.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST