Nove kante za kompost

Written by on 18/02/2019

Od danas stižu nove kante za otpad!
Nakon onih s plavim poklopcima koje služe za odvajanje papira, stižu i smeđe kante za biootpad.
Podjela počinje danas, a prvi će ih dobiti stanovnici Podsljemena, Brezovice i Maksimira.

Tek kada se podijele kante po obiteljskim kućama, na red će doći stanari zgrada koji se koriste zajedničkim spremnicima. Oni će dobiti i biorazgradive vrećice od 30 litara koje će odlagati u smeđi kontejner, i to 26 komada za polugodišnje razdoblje, odnosno 4 po mjesecu, piše Večernji list.
O tome su se danas oglasili Gradski zastupnici Renato Petek i Matej Mišić. Prvo Petek iz Naprijed Hrvatske.

Prema njegovim informacijama cijena je između 200 i 300 Eura po toni, sve dok ne izgradimo vlastitu kompostanu. SDP-ov zastupnik Matej Mišić primječuje.

Opravdan je strah da će Grad Zagreb a i Republika Hrvatska plaćati penale zbog neispunjenih uvjeta Europske Komisije.
Dodatni problem koji primjećuje Petek je ćuvanje bio otpada unutar stana. Jedno je kad imate kuću, pa možete spremati u posudu za kompost, ali u stanu ?

Tek kada se krene sa primjenom, građani će vidjeti koliko je to loša odluka. Oni iz Naprijed hrvatske su imali prijedlog.

Što se tiče odvoza u Novsku, Petek takvo rješenje pozdravlja, ako sve bude po propisima.

Čistoćin kamion po biootpad dolazit će jednom tjedno, a uz podjelu novih kanti, u Gradu najavljuju i pravedniji sustav naplaćivanja odvoza otpada. Novi cjenik odvoza otpada na snagu bi trebao stupiti za više od pola godine, dakle u studenom i prema njemu, jednočlana kućanstva će imati popust. Uvodi se i čipiranje kanti. Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić ovako je to pojanila . Citiramo :

 

”Što se tiče umanjenja računa, odnosno čipa, planiramo imati elektronsku evidenciju. Pražnjenje kanti će se naplatiti samo kad se kanta iznese van kućne ograde. Kad dođe kamion Čistoće i registrira njegovo pražnjenje, samo tad će on to pražnjenje i platiti. Ako cijeli tjedan nismo skupili otpad i ne iznesemo svoju kantu, nema registracije pražnjenja pa tako nema ni naplate tog dijela računa.”
Izgleda da kad ne ide drugačije, onda može pošteno.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST