">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Ministarstvo obrane započelo je s ustrojavanjem šest pješačkih pričuvnih pukovnija Oružanih snaga! Vojnim obveznicima na kućne adrese stižu pozivi  s upitnikom za ažuriranje podataka za vojnu evidenciju! Pozivi su poslani za ukupno 15 tisuća osoba.  Za sada se pozivi šalju osobama do 55 godina starosti, koje su takozvana razvrstana pričuva -  odnosno onima koji su ili služili vojni rok, ili bili u Domovinskom ratu u borbenim jedinicama, ili završili dragovoljno vojno osposobljavanje. Pozive mogu dobiti i žene!

Tijekom listopada i studenoga dio pričuvnika bit će pozvan na vojnu vježbu u trajanju od četiri dana, a jedna pješačka satnija u trajanju od deset dana. Tako će u Splitu, koji pokriva 5. pukovnija, i Zagrebu s 1. pukovnijom tijekom jeseni biti odrađena obuka "ključnog osoblja i kritičnih vojno stručnih specijalnosti".    

Prema podacima MORH-a, za ove potrebe u ovoj godini  predviđeno je oko milijun i pol kuna iz državnog budžeta. Kako se neslužbeno saznaje, to bi trebalo biti dovoljno za obuku oko 150 ljudi, već spominjanih obveznika iz Zagreba i Splita.

Čitav posao nastavit će se sljedećih godina sve dok se ne ustroji šest pješačkih pričuvnih pukovnija koje bi ukupno trebale brojati oko 9.000 ljudi. Puno upitnika ova tema stvara iznad glave, pa smo odgovore potražili kod bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića.

Za razliku od nekih bivših vremena kada se bez pogovorno odazivalo u rezervu i na manevre danas u Hrvatskoj mnogi ljudi imaju svoje privatne tvrtke ili rade za privatnike i ne mogu samo tako otići sa posla. 

Stoga je upitno kako će gledati na odlazak radnika u vojnu pričuvu gledati poslodavci – pogotovo stranci. Iz Ministarstva obrane su poručili kako će čitavu ovu stvar dobro iskomunicirati i poslodavcima namiriti sve troškove.