">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Zadnji dan prije odlaska na ljetnu stanku, Sabor je izglasao mnoštvo zakona. Među ostalim, donesen je novi Zakon o pravobranitelju za djecu, svojevrsni lex Klarić.

Po svemu sudeći očekuje nas vrlo napeto i zanimljivo ljeto. Iako, današnjim danom Sabor, pred ljetnu stanku, do 15. rujna zatvara svoja vrata, zastupnici se spremaju za podulji godišnji odmor, a mi željno iščekujemo ljetni mir kako bi barem malo zaboravili na sve političke zapetljaje i afere, čini se da bi nastavak ovog ljeta mogao biti „sve samo ne“ miran.

Naime, dosta je otvorenih pitanja, koja su ostala „visjeti u zraku“ i lako bi nam se moglo dogoditi da usred „ljetnih praznika ponavljači budu vraćeni u klupe“. Naime, Sabor je glasovanje o imenovanju tri suca Ustavnog suda odgodio za jesen, s obzirom na to da je SDP glasovanje o sucima uvjetovao dogovorom o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor. 

Blokiranim građanima, kojih je više od 300 tisuća, trebao bi pak pomoći novi Ovršni zakon, koji su saborski zastupnici jednoglasno izglasalii to tako da je za zakonske izmjene koje je predložio Most i amandmanima dopunila Vlada, glasalo 127 prisutnih zastupnika.

Ipak, prije glasovanja, Mostovac Nikola Grmoja upozorio je na jednu novu informaciju, a to je da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio cjelovite izmjene Ovršnog zakona, koje mogu biti najranije tek za godinu dana.

Mostovci su u zadnji tren uputili i naknadne amandmane na Ovršni zakon, koje zastupnici nisu prihvatili. Naime, ocijenili da se njima znatno mijenja zakonski prijedlog i da je trebalo prethodno tražiti suglasnost Vlade. Peđa Grbin u ime Kluba SDP-a prozvao je stoga Most za demagogiju i populizam te pokušaj sabotaže svega onoga što je ranije dogovoreno. Više saznajte ovdje: