">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Prosvjedi taksista urodili su plodom. Naime, ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, odnosno njegova pripadajuća inspekcija - od suda će zatražiti da se zabrani aplikacija Uber, javlja portal Index. Iako Uber aplikaciju u Hrvatskoj koristi sto tisuća ljudi, a u sezoni i na desetke tisuća gostiju, Uber u našoj zemlji, kako su u više navrata rekli premijer Plenković i ministri, "ne djeluje legalno". 

Inspektori su im stoga već ispisali brojne prekršajne kazne i zaplijenili vozila, a resorno Ministarstvo radi na izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu kako bi se našlo neko rješenje.

Unatoč tome, nestrpljivi taksisti pred skoro dva tjedna odlučili su uzeti stvar u svoje ruke i blokirali su jednu od žila kucavica grada Zagreba. Prije nekoliko dana upozorili su da će ponovno učiniti isto, ukoliko Vlada ne ugasi Uberovu aplikaciju. Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori tvrdi da zapljena Uberovih vozila koja se dosad provodi, nije rješenje.

No, je li njihov zahtjev uopće ostvariv? Može li se neka aplikacija zabraniti? Lucijan Carić, informatički stručnjak iz tvrtke Defensecode rekao nam je da se ovdje u biti radi o nekoj vrsti cenzure koja je tehnološki praktički nemoguća. Umjesto borbe protiv aplikacije, poručio je, bolje bi nam bilo da se borimo za pravni sustav.

Uber je pak izrazio žaljenje što Prometna inspekcija Ministarstva prometa želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije. Uber u Hrvatskoj, kažu, svakodnevno upotrebljava više od 100.000 korisnika te najmanje toliko turista koji posjećuju zemlju tijekom ljetne sezone.

Navode i kako od rada preko te aplikacije zarađuje više od 1.500 partnera-vozača, te smatraju da je neprihvatljivo da u 21. stoljeću pojedinci pokušavaju prijetnjama i nasiljem zaustaviti rast tehnologije. Više u prilogu: