">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija, Maldivi i Mauritanija prekinuli su sve diplomatske veze sa Katarom. Također zatvorili su zračne i pomorske granice sa ovom zemljom!

Diplomatima iz Katara prije tri dana dan je rok od 48 sati da napuste ovih osam zemalja a katarskim državljanima 14dana! Jordan je donio odluku da smanji diplomatske odnose sa Katarom i da zatvori dopisništvo Al Jazeere.

Zaljevske zemlje prekinule su svoj odnos sa Katarom zbog potpore terorizmu, i to najviše mrežama Al Kaide, džihadističkoj skupini Islamskoj državi i Muslimanskom bratstvu. Inače, spor se događa tri tjedna nakon posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji gdje je pozvao muslimanske zemlje da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom.

Odluka Zaljevskih zemalja da prekinu veze s državom koju optužuju za sponzoriranje terorizma ugrozit će međunarodni zračni promet i primorati Katar da potraži alternativne dobavljače hrane a politička kriza mogla bi voditi prema političkoj rekonstrukciji Bliskog istoka.

Katar, naravno, sve optužbe protiv sebe odbacuje uz poruku da su one samo izgovor da bi ga se izoliralo! Katar je u prošlosti već bio optuživan da financira teroriste ali bila je i Saudijska Arabija – i to puno više! Na zaboravimo da su većina terorista 11. rujna 2001. bili Saudijci! Zašto se Katar našao pod ovakvim optužbama? Pojasnio nam je Pavle Kalinić, stručnjak za Bliski istok: