">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Reporteri bez granica objavili su ovogodišnju rang listu zemalja po slobodi medija! Lijepa naša bilježi pad od 11 mjesta i sada je 74. Gle čuda, najslobodnije zemlje za rad medija su Norveška, Švedska, Finska i Danska!   

Reporteri bez granica pri izradi liste uzimaju u obzir nekoliko faktora - nasilje i zastrašivanje, stupanj pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vijesti.

Novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su maltretirani, kleveta spada pod kazneno djelo a medijski sadržaj koji ponižava također je kriminaliziran 2013. godine. Vlada se miješa u rad HRT-a, pritišće slobodu medija i nezavisnost medija u državi, piše u obrazloženju za Hrvatsku.

Nadalje Reporteri bez granica podsjećaju da je Hrvatski sabor    otpustio glavnog ravnatelja HRT-a a zaposlio v.d. ravnatelja koji je nastavio kadrovirati i premještati zaposlenike - njih čak 70-ak. Kritičari su taj potez nazvali ideološkom čistkom, stoji u objašnjenju. Na pitanje jesmo li još dobro i prošli, odgovor nam je dao neovisni novinar Domagoj Margetić: