">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Na ovogodišnjem Festivalu hrvatske drame 'Marulićevi dani', koji se održava u Splitu, izvest će se deset predstava! I to samo po sebi ne bi bila udarna vijest da se velika frka i strka nije digla oko jedne, za neke vrlo sporne predstave - „Naše nasilje i vaše nasilje“ redatelja Olivera Frljića!

Frljićevu predstavu u program Marulićevih dana uvrstio je izbornik festivala Igor Ružić a protiv ove se predstave prvi oglasio splitski HRAST zatraživši da se Frljićeva predstava zabrani. Nezadovoljstvo je potom izrazila Splitsko-makarska nadbiskupija!

„Potaknuti mnogim upitima povrijeđenih vjernika, s osjećajima tuge i razočaranja, žaljenja i zgroženosti, upućujemo vapaj i zov svima koji u našoj Domovini, u našem gradu Splitu i u našim kulturnim institucijama, poglavito u Hrvatskom narodnom kazalištu, vode brigu o kulturnom i duhovnom odgoju i obrazovanju pojedinca i društva“, stoji, između ostalog, u priopćenju splitske nadbiskupije.

Lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga pozivaju građane na prosvjed pred kazalištem gdje bi se danas trebala izvesti spomenuta predstava, a pred neki dan oglasilo se i Ministarstvo kulture, koje se priopćenjem ogradilo od programa Marulićevih dana te izrazilo mišljenje “kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”.

Bilo kako bilo za manje od dva sata u Splitu će biti održana predstava „Naše nasilje, vaše nasilje“, a kakvo je trenutno stanje u Splitu otkriva nam izbornik Igor Ružić: