">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

U vrijeme nemira na Starom kontinentu, gdje se iščekuju rezultati izbora u Francuskoj koji bi mogli promijeniti tijek Europske unije i Europe općenito, jučer je nešto istočnije u Turskoj održan referendum kojim je parlamentarni sustav, zamijenjen predsjedničkim!

Naime, u skladu s najavama, predsjednik Erdogan je odlučio referendumski doći do pojačanja svojih ovlasti, što mu je i uspjelo tijesnom većinskom pobjedom. 51,5 posto turaka bilo je ZA, čime je natpolovičnom većinom usvojen novi politički model. On između ostalog donosi novu ulogu potpredsjednika, ali i briše neke stare, poput ureda premijera. Pa tako Erdogan danas predsjeda sjednicom Vlade, a valja istaknuti kako je i najavio organiziranje referenduma o ponovnom uvođenju smrtne kazne.

Polako stižu i reakcije iz Europe. Dok većina Turaka slavi u Njemačkoj, njemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala Erdogana da uspostavi dijalog pun poštovanja u Turskoj, a dio njemačkih političara izrazio je zabrinutost zbog visoke potpore koju Erdogan uživa kod turske zajednice u Njemačkoj.

Što ovo znači za Tursku, što za Europu, a što za njihov odnos? Kontaktirali smo politologa sa Instituta za europske i globalizacijske studije, Vedrana Obućinu, koji nam je pokušao dati neke odgovore na gore navedena pitanja: