">
$$img1$$

RADIO 101

News redakcija

Amerika je ponosna nacija imigranata! Mi ćemo i dalje pokazati suosjećanje za one koji bježe od ugnjetavanja, ali mi moramo zaštititi vlastite građane i granice , poručio je Donald Trump. S druge strane desetci tisuća ljudi prosvjeduju protiv ovakve odluke.   

Ne samo da je uredba Donalda Trumpa izazvala burne reakcije nego njena praktična primjena izaziva kaos na aerodromima diljem SAD-a, ali i u Europi.  Naime, francuska aviokompanije Air France danas je bila primorana skinuti sa leta 21 putnika. U priopćenju su naveli da nakon što su od američke administracije obaviješteni o novim restrikcijama nemaju izbora nego onemogućiti let određenim putnicima koji su trebali biti ukrcani na američke letove. Putnici su vraćeni na početno odredište ili su zbrinuti na neki drugi način. Pretpostavlja se da je riječ o putnicima koji su državljani neke od sedam muslimanskih zemalja iz kojih je Trump zabranio ulazak u SAD: Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen.  

Prosvjeduje se svuda po SAD-u i svijetu , više od milijun  Britanaca potpisalo je peticiju kojom od vlasti traže da odgode službenu posjetu Trumpa Velikoj Britaniji. Ovakva politika ima i pristalica, službena Poljska podržava politiku izolacionizma prema muslimanskim izbjeglicama a veliki dio europske desnice svoju je podršku Trampu iskazao još u predizbornoj kampanji. Danas se ponovo oglasio i sam Trump!

„Moja politika je slična onome što je predsjednik Obama učinio 2011. godine, kada je zabranjena viza za izbjeglice iz Iraka za šest mjeseci. Da budem jasan, ovo nije zabrana za muslimane, kako mediji lažno pišu. Ne radi se o religiji - to je zbog terorizma i vođenja naše zemlje sigurno.  Opet ćemo izdavati vize za sve zemlje kada smo sigurni da smo pregledali i proveli najsigurniju politiku u narednih 90 dana."

Da je Trump ozbiljan u svojim namjerama pokazuje i telefonski razgovor sa kraljem Saudijske Arabije Selmanom bin Abdelazizom. Bijela je kuća priopćila kako su dva lidera suglasila o neophodnosti uspostave sigurnih zona u ratom zahvaćenim Siriji i Jemenu.

Koliko je oteža ulazak u SAD pokazuje i slučaj hrvatske državljanke koja je u subotu u zračnoj luci u Los Angelesu morala predati svoju turističku vizu i vratiti se nazad. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdili su da ovaj slučaj nema veze sa Trumpovom uredbom te da je naša državljanka vraćena tijekom uobičajenog migracijskog postupka. Ministarstvo građane podsjeća kako valjana viza u putovnici nije jamstvo ulaska u zemlju, obzirom da se prilikom ulaska obavlja granična kontrola. Prilikom obavljanja granične kontrole granična policija ima ovlasti poništenja/ukidanja vize ukoliko utvrdi da nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na državno područje određene zemlje. 

Lidija Vukadinović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti, za Aktulani 101 je komentirala odluke Donalda Trumpa.