Njemački savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier u Hrvatskoj

Written by on 21/03/2019

Njemački savezni predsjednik Frank-Walter Steinmeier došao je u dvodnevni posjet Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se taj posjet tumači kao dokaz dobrih odnosa dviju zemalja. Između ostalog, donosi i poruku o važnosti suočavanja s prošlošću.

Ovaj posjet saveznog predsjednika, događa se mjesec dana nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravila u radnom posjetu Berlinu.

Kako je najavio njemački ambasador u Hrvatskoj Robert Klinke, jedna od ključnih poruka koju donosi njemački predsjednik jest ona o nužnosti pomirenja sa susjedima i hvatanja u koštac s prijetnjom „aveti prošlosti“, kako na regionalnoj, tako i na europskoj razini.

Iako su hrvatskoj javnosti lik I djelo njemačkog predsjednika relativno nepoznati, političari vladajućeg HDZ-a smatraju da je službeni posjet dokaz da se odnosi Zagreba I Berlina popravljaju I to nakon niza turbulencija, posebice za vrijeme vlade Zorana Milanovića (SDP).

O posjetu njemačkog predsjednika porazgovarali smo sa dvojcom autoriteta na području vanjske politike, Željkom Trkanjcem Glavnim urednikom Eurativa I Bivšim veleposlanikom u Njemačkoj Mirom Kovačem.

Bez prihvaćanja I javne osude onoga što se radilo u ime Srbije 90-ih godina kada se ratovalo protiv Hrvatske, BiH, I Kosova. Bez osuda takve ekspanzionističke politike nema europske budućnosti za Srbiju.

O budućnosti koja se ne može graditi bez suočavanja sa prošlosti misli I Željko Trkanjec.

No, Nakon drugog svjetskog rata Njemačka je priznala poraz I određeno joj je bilo plaćanje ratne otšete što u našem primjeru nije slučaj.

No u optužbi Karadžiću ne spominje se odgovornost Srbije.

Približavamo se pojmu o građanskom ratu.

Veza Njemačke I Hrvatske je I emotivno obojana, barem iz smjera Zagreba prema Berlinu. Upravo se Njemačka doživljavala kao vodeći saveznik Hrvatske u borbi za samostalnost, ali I u spriječavanju humanitarne krize u ratu devedesetih godina. Njemačka je bila dragocjen partner I u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Miro Kovač.

Njemačko – Hrvatski odnosi određeni su u velikoj mjeri osim politike I gospodarskim odnosima. Kako tu stojimo ?

Neizbježno je I pitanje Shengenskog prostora. Za to su pripreme već daleko odmaknule, a Zagreb priželjkuje da se dogodi najkasnije iduće godine. Željko Trkanjec.

Nakon toga slijedi politička odluka svih zemalja članica Shengena da primaju hrvatsku u taj prostor, no prema mišljenju našeg komentatora, za sada Schengen je još relativno daleko za Hrvatsku.

Gospodarski aspekt plana trebao bi pogurati Hrvatsku prema eurozoni, ali i omogućiti njemačkim kompanijama lakši ulazak na hrvatsko tržište energetike, prometa i proizvođačkih industrija.

Okvir je to za win-win situaciju: Hrvatska bi ostvarila glavne europske ciljeve, a njemačke investicije dobile bi jaču potporu Zagreba.

Njemačka se u javnosti interpretira višestruko: kao saveznik, europski policajac i nedostižni uzor u radnoj etici. Suverenisti i borci protiv tržišta bez granica zamjerit će joj da je moderni kolonizator i „gospodar europskih lutaka na koncu“.
O trendu odlaska Hrvata na privremeni rad u Njemačku komentirala je I predsjednica Grabar Kitarović.

U ovom ih trenutku u Njemačkoj ima oko pola milijuna Hrvata. No sa tim se ne trebamo pomiriti.

Ta vremena su nažalost, čini se još daleko jer prema podacima Saveznog ureda za migracije, u Njemačku se samo u 2016. i 2017. godini doselilo više od 110 tisuća hrvatskih građana. Više doseljenih je samo iz Rumunjske, Poljske, Bugarske i Italije.

U Zagrebu će Njemački predsjednik položiti vijenac na Zid boli, mjesto komemoriranja žrtava Domovinskog rata, a potom će obići njemačko-francusku školu Eurocampus i razgovarati s učenicima. Steinmeier će posjetiti i hrvatsko tehnološko čudo „Rimac automobili“ u Svetoj Nedelji.

U petak će obići Split gdje će se družiti s predstavnicima lokalne samouprave i poduzetnicima, a „glavni grad“ Dalmacije bit će i mjesto razgovora o turizmu. Naime, Nijemci čine čak 16,7% od ukupno ostvarenih stranih dolazaka i 24% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista u Hrvatskoj u prošloj godini.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST