Ne postoje prepreke za izručenje Todorića Hrvatskoj

Written by on 23/04/2018

Foto: Twitter screenshot

Sutkinja britanskog suda na današnjem ročištu odbacila je većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja. Kazala je kako nije našla dokaze o političkoj motivaciji progona.

Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom, stoji u obrazloženju presude.

Sutkinja je odbacila argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama Williama Johna Bartletta, a koji je tvrdio da je hrvatska vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora. Sutkinja je poručila kako je “Agrokor neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik Todorić, i on je donosio odluke”.

Shodnu tomu, zaključak britanskog suda jest da nema prepreka za izručenje Todorića, no pritom valja napomenuti kako je ova odluka prvostupanjska i nepravomoćna te postoji još niz mogućnosti za žalbu.

Procjenjuje se da bi proces u Velikoj Britaniji mogao trajati barem još pola godine. Odlučeno je da Todorić za vrijeme žalbenog procesa ne mora ostati u pritvoru, ali se svaki dan mora javiti policiji, te mora nositi uređaj za praćenje od 9 navečer do 7 ujutro.

Sutkinja je kazala: Gospodine Todorić, puštam vas pod uvjetom da se svaki dan javljate na policiju, vani smijete biti samo do 21 sat. Naredila sam vaše izručenje, imate sedam dana za žalbu.

Također, Todorić će imati i dodatne troškove suđenja u iznosu od 3.000 funti, a iako se pretpostavljalo da bi mogao biti pušten uz veću jamčevinu njegovi odvjetnici uvjerili su sutkinju da za to nema sredstava, iako stanuje u luksuznom djelu Londona, pa jamčevina ostaje 100 tisuća funti. No, zato mu je zamrznuta imovina vrijedna 64 milijuna eura u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Kanadi i Švicarskoj.

I dok se odlučivalo o toj jamčevini, Todorićeva obrana odgovorila je na pitanje svih pitanja, od čega Ivica i njegova supruga žive u Londonu. Rečeno je da je njegova supruga prodala obiteljsku kuću za 250.000 eura i taj je novac donijela i uredno prijavila u Britaniji. Iz toga iznosa navodno je plaćena Todorićeva jamčevina i plaćaju se troškovi života u Londonu.

Inače, prema britanskom zakonu o ekstradiciji iz 2003. godine, postoji propisani rok od sedam dana tijekom kojeg Todorićevi odvjetnici moraju zatražiti dopuštenje od Visokog suda da podnesu žalbu na odluku o izručenju. Druga sudska stepenica je sama odluka o žalbi, a treća je Vrhovni sud.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST