“Narod odlučuje” prikupio dovoljan broj potpisa za referendum

Written by on 31/05/2018

Foto: Screenshot N1

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” objavila je da je prikupila dovoljan broj potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava.

Koordinator inicijative Zvonimir Troskot ponosno je izjavio „danas slavimo festival demokracije“, te izvijestio da je za prvo pitanje prikupljeno 397.024 potpisa, a za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?

Riječ je potom dobio i Hrvoje Pende koji je ponovio da su članovi inicijative prikupljali potpise uz brojne prepreke, a one su se ponajprije odnosile na odugovlačenje procesa kod izdavanja dozvola i naplaćivanje javne površine. Otkrio je i da su građani uplatili gotovo 100.000 kuna kako bi donacijama pomogli prikupljanje potpisa

Ne bavimo se komercijalnom djelatnošću, nismo politička stranka, mi smo građanska inicijativa i naplaćivao nam se javni prostor za građansku akciju. To je nedopustivo, rekao je Pende.

Zvonimir Troskot potom se osvrnuo i na izjave ministra uprave Love Kuščevića da raspolaže informacijom kako su se na nekim mjestima potpisi prikupljali i nakon isteka zakonskog roka.

To je opći medijski spin i žalosno je da se ministar koristi tim metodama da bi obmanuo javnost. Ako ima dokaze, molimo da to objavi, rekao je Troskot te dodao kako je ministar priznao protuustavne radnje gradonačelnika Rijeke i Samobora, no po tom pitanju ništa nije napravio.

Neka se ministar izjasni kako će građanima Rijeke i Samobora nadoknaditi 20 dana u kojima im je ukradeno ustavno pravo jer je omogućio segregaciju građana RH, rekao je Troskot te najavio da će protiv ova dva grada podnijeti ustavne tužbe, dok će prikupljene potpise za referendum u idućih 10-ak dana predati u Hrvatski sabor.

Da su referendumska pitanja inicijative „Narod odlučuje“ promašena i neodgovorna, smatra premijer Plenković. Dodao je kako treba vidjeti jesu li potpisi prikupljeni na adekvatan način i jesu li u skladu s Ustavom.

Takva vrsta pitanja, kojim se prava manjina smanjuju na referendumu, kompletno je promašeno, čak neodgovorno. Po meni svako diranje u prava manjina nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i ne vidim kako bi se o tome moglo odlučivati o referendumu, takvo zadiranje u prava manjina za mene kao predsjednika HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske je apsolutno neprihvatljivo, rekao je premijer.

Smanjivanje prava manjina, Plenković je nazvao ogromnim korakom nazad za dosegnutu razinu u hrvatskoj demokraciji, a pritom je podsjetio da su postignuća zaštite manjinskih prava napravljena u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

O referendumskoj inicijativi oglasio se i HNS-ov Milorad Batinić. Poručio je da to nije smjer HNS-a, već je to smjer Željke Markić i Živog zida koji su se ujedinili i uspjeli u ovoj inicijativi. Najavio je i da će HNS tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101

MY POWER STATION

Current track
TITLE
ARTIST