Narod odlučuje predao zahtjev za raspisivanje referenduma

Written by on 13/06/2018

Foto: Screenshot N1

Stotine članova inicijative “Narod odlučuje” uputilo se prema Markovom trgu gdje je njihov Organizacijski odbor Hravtskom saboru predao zahtjev za raspisivanjem referenduma o promjeni izbornog sustava.

Inicijativa je objavila i nove brojke prikupljenih potpisa, sada kažu da ih imaju više od 400 tisuća za oba referendumska pitanja. Što očekuju od Sabora i Vlade, okupljenima je rekla Sanja Bilać iz Inicijative:

Očekujemo od Sabora i Vlade provjeru 405.342 potpisa na prvo i 407.469 potpisa na drugo referendumsko pitanje i to u roku od dva tjedna, koliko smo i mi imali za prikupljanje potpisa, te da se Ustavnom sudu pitanja upute prije saborske stanke kako bi se referendum mogao provesti u rujnu ili najkasnije u listopadu, rekla je Bilać.

Predstavnici Inicijative bili su ljuti jer ih u Saboru nije primio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Jedna od članica novinarima je rekla: Ovo je prvi puta da ovakvu inicijativu građana nije primio predsjednik Sabora nego tajnik što dovoljno govori.

Podsjetimo, inicijativa ‘Narod odlučuje’ traži promjenu članka 72. Ustava RH te dodavanje članka 72.a, pa tako i sam zahtjev za referendumom ima dva pitanja.

Prvo se odnosi na promjene izbornog sustava definiranog u članku 72. tako da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 100-160 na 100-120, da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijalna kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji sa pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasati i dopisnim i elektronskim putem.

Drugo referendumsko pitanje odnosi se na smanjenje prava zastupnicima koji su izabrani iz redova nacionalnih manjina. Naime, njima bi se ukinulo pravo da u Saboru glasaju o povjerenju Vladi, kao i o donošenju državnog proračuna.

Sada slijedi provjera potpisa, za koju će biti zadužena Vlada, a zatim i odluka hoće li se od Ustavnoga suda zatražiti ocjena ustavnosti referendumskih pitanja.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST