Nakon Kuščevića pao i ministar državne imovine Goran Marić

Written by on 15/07/2019

Foto: Screenshot N1

Nakon Kuščevićevih afera s nekretninama, pao je i ministar državne imovine Goran Marić.

Ministar državne Goran Marić vijest o neopozivoj ostavci obznanio je u Novom Vinodolskom, nakon potpisivanja ugovora o darovanju nekretnina u Novom Vinodolskom, rekavši da mu je to zadnji ugovor koji će potpisati.

Kao što je rekao, poslao je dopis da mu se aktivira saborski mandat, a odmah je vratio službeni mobitel.

Ostavku je kako smo rekli objavio na konferenciji za novinare u Novom Vinodolskom a pored njega je za stolom sjedio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji ga je netom prije ostavke, pitao hoće li u nastavku govoriti u mikrofon ili bez njega.

Neposredno nakon presice Butković je novinarima rekao kako nije znao da će Marić podnijeti ostavku.

Goran Marić, se požalio i da nijedan dan od uspostavljanja Ministarstva državne imovine i rada kao ministar nije prošao mirno.

Ostavku Marića komentirao je drugi Marić, ministar financija. Novinari su Zdravku Mariću rekli da se u obrazloženju ostavke, uskoro bivši ministar imovine, pozvao na napade na svoju obitelj, a ministar financija to je usporedio s vremenom kad se zazivala njegova ostavka.

Goran Marić podnio je ostavku nakon potpisivanja ugovora. Osim što su se otvorila pitanja je li njegov potpis na ugovoru uopće valjan, otvorilo se i pitanje je li premijer znao da će Marić na taj način objaviti da odlazi iz Vlade. Kako doznaje dnevnik Nove TV, Plenković i Marić su se na početku ovog tjedna dogovorili o Marićevoj ostavci, a događaj u Novom Vinodolskom mu je od ranije bio u rasporedu. Premijer je danas upitan o novim imenima ministara, a spomenuto je i ime Marića.

“Nije više pitanje tko će otići. Pitanje je tko će ostati”, napisala je na Twitteru bivša premijerka Jadranka Kosor.

Ostavku Marića je između ostalih komentirao HNS-ov Matija Posavec. Na upit novinarke N1 televizije, ide li ostavka Marića HNS-u na ruku pa i onome što HNS zastupa.

Mandat treba vratiti građanima, ističe Posavec.

No sa svih strana stižu reakcije od oporbe. HSS-ov Krešo Beljak je komentirao – kako je došao – tako je i otišao.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš je na ostavku ministra državne uprave Gorana Marića ustvrdila kako ovu Vladu karakteriziraju “ministri s greškom”, pa je izvanredne izbore trebalo raspisati još prije dvije godine. Čelnica GLAS-a smatra da će idućih godinu dana proći bez ozbiljnog rada i reformi tijekom koje će najvažnije biti da nitko od ministara ne dođe na naslovnice novina.

A N1 televizija je telefonskim putem razgovarala s Nikolom Grmojom iz Mosta. Između ostalog je rekao i kako je to to iznuđen potez, a da pritom javnost nije dobila odgovore na pitanja o mogućoj korupciji.

Živi zid je upravo zbog ostavke Marića sazvao konferenciju za medije.

Nedopustivo je da se čovjek vraća u Hrvatski Sabor, ističe Vucelić.

Komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas izjavio je da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija vlade bila novi izbori.
S druge strane, saborski zastupnik i čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na svom je Twitteru objavio: “Raspad sistema u Vladi. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?”

Lista problema za HDZ-ova ministra državne imovine sve je veća. Odgovore, ali i dokumentaciju od Gorana Marića, navodno sada traži i USKOK.

Pod povećalom policije, ali i tužitelja – njegovi su poslovi s nekretninama, kupoprodaja stanova i Marićeva uloga u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu, koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom.

USKOK ozbiljno provjerava Gorana Marića, od policije su zatražili da prikupi i dostavi dokumentaciju i pročešlja Marićeve poslove. Tužitelji traže jasne odgovore koje Goran Marić do sada nije ponudio. Traže i žele znati o čijem je trošku obnovljen studentski dom franjevaca u Zagrebu u crkvi Gospe Lurdske. Žele znati tko je izvodio radove, koliko su stajali, tko ih je platio i jesu li Marić, odnosno tada tvrtka njegova sina u zamjenu za pomoć franjevcima kupili stan u istoj toj ulici po povoljnim uvjetima.

U cijeloj priči mnogo je nejasnoća. Goran Marić kupoprodajni ugovor ne pokazuje, ali morat će mnogo toga razjasniti, pa tako i kako je moguće da je novcem od prodaje stana plaćena obnova u samostanu, a kupoprodajni ugovor sklopljen četiri mjeseca kasnije, a tada su radovi u samostanu već bili gotovi.

Treba reći kako USKOK i policija za sada provode izvide.
Cijela priča je za sada na samom početku.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST