Najbolji europski Advent ponovo u Zagrebu

Written by on 26/11/2018

Krajem 2015. Zagreb je prvi put proglašen gradom s najboljim božićnim sajmom u Europi, nakon čega program iz godine u godinu postaje zanimljiviji i sadržajniji tako da glavni grad hrvatske ne silazi sa prvog mjesta u izboru najboljih svjetskih božićnih sajmova. Dakle, istu je titulu Zagreb osvojio i 2016. te 2017. godine, a ako je suditi po pripremama za ovogodišnji Advent sigurno je da će vrlo teško netko preuzeti ovu prestižnu titulu.

Zadnjih desetak dana po cijelom gradu traju pripreme, grade se već svima dobro poznate drvene kućice, vješaju se lampice i slobodno se može reći kako Zagreb već sada „diše“ u božićnom duhu.

Božićnih sajmova ima po središtu grada, ali i izvan centra, organiziraju se koncerti i kulturna događanja, prigodna rasvjeta stvara idiličan ugođaj, a od 2014. godine Zagreb ima i veliko klizalište na Trgu kralja Tomislava.
Svake godine Advent ima i nekoliko novih događanja, pa se tako ovaj put u program uključuju tri nova programa. Zabava za cijelu obitelj pripremljena je u sklopu Adventa u Maksimiru, koja će se odvijati u suradnji sa Zoološkim vrtom, dok Advent Stara Tkalča donosi prikaz tradicionalnih obrta i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.
Treća je novost ‘Filmski Advent‘, koji će se odvijati u prolazu sestara Baković (Miškecov prolaz) i kinu Europa.

Kako su organizatori najavili, ove godine posjetitelje zagrebačkog adventa očekuje manje komercijalno-konzumerističkog, a više božićnog ugođaja. U skladu s time, organiziran je niz glazbenih i kulturnih događaja u crkvama, kulturnim institucijama i otvorenim prostorima.
Naglasak je na klasičnoj glazbi, a ukupno je predviđeno čak osam različitih festivala – od Festivala adventskih i božićnih pjesama, preko koncerata u crkvama sv. Katarine i sv. Blaža do ‘Božića s klincima’, u kojemu sudjeluju ‘Klinci s Ribnjaka’.

Zagreb će definitivno biti ‘točka na i’ hrvatskog turizma ove godine. Turistička sezona još traje i Advent u Zagrebu bit će posljednji podatak 31. prosinca o tome kakva je bila turistička sezona– rekao je ministar turizma Gari Capelli.

Ovogodišnji zagrebački Advent započinje 1. prosinca i trajati će do 6. siječnja 2019.


Vaše mišljenje

Odgovori

Tvoj email neće biti objavljenObavezna polja su označena s *


RADIO 101 FM

Samo prava glazba

Current track
TITLE
ARTIST